Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.03.2018.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbiji potrebna ekonomija zasnovana na inovacijama - Zatvoren 25. Kopaonik biznis forum (FOTO)

Ana Brnabić na zatvaranju "srpskog Davosa"
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu (7. marta 2018. godine) na zatvaranju Kopaonik biznis foruma da Srbiji više nije dovoljna samo ekonomija koja se oslanja na investicije, već joj je potrebna ekonomija zasnovana na inovacijama, najavivši brži ekonomski rast zemlje.

Brnabić je poručila da će "Vlada nastaviti započete reforme i da će ubrzati ekonomski rast", ocenivši da nijedan događaj nije kao Kopaonik biznis forum pogodio suštinu šta dolazi posle fiskalne konsolidacije, prenosi sajt Vlade.

- Vlada ima odgovoran zadatak da nastavi reforme i ubrza ekonomski rast. Ostvareni su izuzetni rezultati zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije - navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, prethodna godina je završena sa suficitom, smanjen je javni dug, uspešno završen trogodišnji aranžman sa MMF-om, kurs je stabilan, a inflacija u planiranom okviru, pri čemu postoji trend smanjenja nezaposlenosti.

Predsednica Vlade je rekla da je prošle godine Srbija imala 2,6 mlrd EUR direktnih stranih investicija i da je po tome vodeća zemlja u regionu Zapadnog Balkana.

Predsednik Grupacije veledrogerija Srbije pri PKS Miomir Nikolic, osnivačica i direktorka Bel Medic-a Jasmina Knezevic i drzavni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutovic na panelu Zdravstvo u Srbiji (Foto: Tanjug/Rade Prelic)
Ona je podsetila na to da je Svetska banka proglasila Srbiju za lidera po sprovođenju reformi u Jugoistočnoj Evropi, kao i da je Financial Times proglasio našu zemlju za lidera po indeksu performansi direktnih grinfild investicija, a kreditne agencije su poboljšale rejting Srbije u decembru 2017.

Svi ti rezultati su omogućili i povećanje plata i penzija, ukazala je Brnabić i dodala da je to osnova na kojoj Vlada započinje ovu godinu, dodaje se na sajtu Vlade.

Zdravstvo u Srbiji

Poslednjeg dana Kopaonik biznis foruma održan je i panel Zdravstvo u Srbiji, na kom su učestvovali državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović, direktorka kompanije Roche Ana Govedarica, direktor Farmalogista i predsednik Grupacije veledrogerija u PKS Miomir Nikolić, direktor Medigrupe Dejan Pešić, kao i predstavnici Republičkog fonda za zdravstvo Ivana Đunisijević i Jovana Milovanović. Panel je moderirala Jasmina Knežević, osnivačica i i direktorka Bel Medica.

- Zdrastvo je sektor koji vrtoglavo raste na svetskom nivou, jer se zbog dužine životnog veka povećala potreba za kvalitetnim lečenjem. Pravljenjem jasne strategije, usvajanjem pravne regulative i prihvatanjem privatnika kao kredibilnog partnera, možemo lako pokrenuti preduzetničku inicijativu i tako zadržati mlade i kvalitetne stručnjake, ali i privući strane investitore. Tek tada ćemo moći da zadržimo i naše pacijente i doktore i sestre, jer sa njima odoše i naš novac i naša pamet - zaključila je Jasmina Knežević.

Predstavnica RFZO Jovana Milovanović najavila je da će pacijentima u Srbiji uskoro biti dostupni inovativni lekovi za karcinom dojke, hroničnu limfocitnu leukemiju i hepatitis C.

U galeriji pogledajte detalje sa panela i diskusija održanih tokom "srpskog Davosa".

Fotogalerija
Kopaonik biznis forum 2018

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.