Izvor: eKapija | Sreda, 07.03.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evo koje zemlje napreduju u osnaživanju žena u preduzetništvu

Ilustracija (Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)
Preduzetnice imaju veće šanse za uspeh na razvijenim tržištima, pokazuju rezultati drugog istraživanja Mastercard Indeksa ženskog preduzetništva (MIWE). Kada se uporede sa vlasnicama firmi sa tržišta u razvoju, preduzetnice sa razvijenih tržišta na raspolaganju imaju više resursa i prilika, uključujući i pristup kapitalu, finansijskim uslugama i programima za obrazovanje.

Kada se posmatraju opšti rezultati, Indeks ukazuje da žene koje razmišljaju o pokretanju biznisa i one koje već imaju svoje firme postižu uspehe uprkos rodno-kulturološkim predrasudama koje predstavljaju značajne prepreke za unapređenje poslovanja.

Indeks prati napredak i dostignuća preduzetnica i vlasnica firmi na 57 tržišta koja se prostiru na pet geografskih regija – Pacifički obruč, Evropa, Latinska Amerika, Bliski Istok sa Afrikom i Severna Amerika.

Prema ovom istraživanju, top 10 tržišta sa najpodsticajnijim uslovima za uspeh preduzetnica su:

1. Novi Zeland – 74,2
2. Švedska – 71,3
3. Kanada – 70,9
4. Sjedinjene Američke Države – 70,8
5. Singapur – 69,2
6. Portugalija – 69,1
7. Australija – 68,9
8. Belgija – 68,7
9. Filipini – 68,0
10. Ujedinjeno Kraljevstvo – 67,9

Indeks ukazuje da ni razvijena tržišta sa boljim podsticajnim uslovima nisu imuna na kulturološke predrasude prema preduzetnicama. Na Novom Zelandu rezultati su pokazali da je društvo manje naklonjeno preduzetnicama. Uprkos ovakvim okolnostima, preduzetnice sa Novog Zelanda su prevazišle prepreke i, drugu godinu zaredom, plasirale se na prvo mesto liste.

Indeks takođe ukazuje da prilike za razvoj preduzetništva ne zavise isključivo od stepena ekonomske razvijenosti tržišta. Tržišta u razvoju, kao što su Gana (46,4%) – uz Malavi i Nigeriju, jedno od tri nova tržišta koja su uključena u istraživanje - Uganda (33,8 %) i Vijetnam (31,3 %) imaju viši procenat ženske vlasničke strukture u biznisu u poređenju sa razvijenijim tržištima. Žene na ovim tržištima postaju preduzetnice iz potrebe, podstaknute porivom za preživljavanje uprkos manjku finansijskog kapitala i pristupa podsticajnim sredstvima.

Prema rezultatima Indeksa, top 10 tržišta prema udelu žena u ukupnom vlasništvu firmi su:

1. Gana – 46,4%
2. Rusija – 34,6%
3. Uganda – 33,8%
4. Novi Zeland – 33,0%
5. Australija – 32,1%
6. Vijetnam – 31,3%
7. Poljska – 30,3%
8. Španija – 29,4%
9. Rumunija -28,9%
10. Portugalija – 28,7%

- Uoči Međunarodnog dana žena, nadamo se da će naše istraživanje poslužiti kao pravovremeni podsetnik vladama i nadležnim organizacijama da pojačaju podršku ženama koje razmišljaju o pokretanju biznisa i onima koje već imaju svoje firme u svim sektorima, kroz veći stepen finansijske inkluzije i pružanje boljeg pristupa obrazovanju - rekla je Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.