NavMenu

Srbija i Makedonija postigle dogovor o izvozu brašna

Izvor: N1 Sreda, 07.03.2018. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: S_Photo/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić postigli su danas u Skoplju dogovor o otklanjanju problema koji se pojavio kod uvoza srpskog brašna na makedonsko tržište.

Nikolovski i Ljajić su potpisali sporazum, prema kojem će se kontrolne markice za pakovanja srpskog brašna za izvoz na makedonsko tržište od jedan, dva i pet kilograma i dalje lepiti u Srbiji, dok će se za pakovanja od 25 i 50 kilograma to raditi u Makedoniji.

Makedonski pravilnik o plasmanu brašna, čije su neke izmene u delu o markicama izazvale nezadovoljstvo kod izvoznika brašna iz Srbije, biće prema sporazumu dva ministra promenjen još danas.

Nikolovski je ocenio da je to početak dugoročnog rešavanja svih problema između dve zemlje u delu trgovine poljoprivrednim proizvodima i dodao da će Makedonija i Srbija formirati komitet za saradnju i prevazilaženje otvorenih problema.

Ljajić je rekao da očekuje da će za jedan mesec Srbija i Makedonija na sistemski načiin rešiti problem oko uvoza srpskog brašna na makedonsko tržište.

- Nedvosmisleno smo pokazali političku spremnost za otklanjanje svih carinskih barijera - rekao je srpski ministar trgovine i dodao da je cilj dve zemlje da trgovinska razmena s dosadašnjih 700 mil EUR ove godine dostigne milijardu evra, dodajući da je to moguće samo ako se otklone prepreke.


Problem sa uvozom srpskog brašna nastao je kada je Makedonija 8. februara izmenila pravilnik, tako što je uvela da se markice lepe tek posle kontrole brašna u Makedoniji, umesto da ih lepe izvoznici kao što je dosada bio slučaj.

Srbija je na to reagovala jer smatra da Makedonija time uvodi barijere, što je makedonska strana negirala, uz napomenu da su uslovi uvoza bili isti i do sada, samo što je promenjen redosled kako bi se sprečio šverc i zaštitilo zdravlje kupaca.

To je bio 13. put u poslednjih sedam godina da su Srbija i Makedonija u sporu zbog brašna.

Iz Srbije se godišnje u Makedoniju inače, izveze 40.000 do 50.000 tona brašna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.