Izvor: eKapija/Beta | Utorak, 06.03.2018.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

I dalje neizvesna investicija američke kompanije Delphi u Paraćinu - Opština bez odgovora ulagača više od godinu dana

(Foto: A_Lesik/shutterstock.com)
Opština Paraćin je prema odluci Opštinskog veća, iznela u javnost deo pregovora sa američkom kompanijom Delphi, koja je najvljivala da bi u ovom gradu trebalo da otvori fabriku, ali ni nakon godinu dana odgovor američkog investitora o ulaganju nije stigao.

Delphi se podsetimo, bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, a već ima fabriku u Novom Sadu.

Predstavnici Delphi-a, tražili su ranije od paraćinske lokalne samouprave da dok traju pregovori ne iznose u javnost detalje tok procesa dok kompanija ne donese konačnu odluku, a opština je u međuvremenu poslala dva dopisa zahtevajući konačan odgovor te kompanije.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović sada kaže da je opština ispunila sve ono što se od nje tražilo.

- Kako odgovora nema ni posle godinu dana više ne želimo da javnost bude neobaveštena o detaljima naše ponude jer se naša dobra namera da ne izlazimo javno sa time, kako je to od nas tražio Delphi zbog svojih planova, politički zloupotrebljava, a javnost je vrlo zainteresovana da sazna sve detalje šta smo to ponudili Delphiu - rekao je Paunović.

Opština je ponudu pripremala u saradnji sa stručnim konsultantom i prosledila je američkoj kompaniji 14. februara prošle godine.

Paunović dodaje da je opština ponudila da, o svom trošku, odnosno sredstvima kredita poslovne banke, sagradi halu čija bi vrednost bila 12 mil EUR, a Delphi bi je uzeo u zakup na deset godina sa mogućnošću produžetka zakupa za još pet godina.

Opština je ponudila i oko sedam hektara zemljišta i infrastrukturu vrednosti oko tri miliona evra, dok bi osim toga toga Delphi dobio i subvenciju od desetak miliona evra od države za otvaranje novih radnih mesta.

Kompanija Delphi je prvobitno planirala da zaposli 1.500 radnika, a kasnije je tu cifru povećala na 2.400.

Paunović kaže da je opština prihvatila da se uskladi i sa tim planovima, ali im je iz Delphi-ja najavljeno da planiraju još jedno istraživanje tržišta radne snage jer nisu sigurni da u Pomoravlju ima dovoljno radnika potrebne kvalifikacije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.