Izvor: eKapija | Utorak, 06.03.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvoz IT usluga u 2017. iznosio 900 mil EUR - Trend rasta veći od 20% u poslednje tri godine

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije u prošloj godini dostigao je rekordnih 900 mil EUR, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

To je, navodi se, za 21,5% više u odnosu na 2016, pokazao je ovogodišnji izveštaj Narodne banke Srbije (NBS) o platnom bilansu. Tako je nastavljen pozitivni trend rasta u ovoj industriji, od više od 20% godišnje u prethodne tri godine.

IKT sektor, koji je u fokusu Vlade premijerke Ane Brnabić, ostao je najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje. Nastavljen je pozitivan trend ubrzanog razvoja i promocije usluga, pre svega u oblasti internet i mobilnih tehnologija, razvoj aplikacija, kao i autsorsinga.

IKT sektor najviše je doprineo smanjenju spoljnotrgovniskog deficita sa 473 mil EUR trgovinskog salda i čini polovinu trgovinskog salda svih usluga.

Skoro 70% trgovinskog salda predstavlja računarsko programiranje, koje beleži izuzetan rast unutar sektora.

Izvoz IKT usluga bio je veći od izvoza u tradicionalnim granama industrije poput voća i povrća, obojenih metala i proizvoda od gume, dok su ga jedino nadmašili izvoz električnih mašina i drumskih vozila, koji je premašio 1,2 mlrd EUR.

Vlada Republike Srbije pokrenula je niz projekata za unapređenje obrazovanja, infrastrukture i pravnog okvira za razvoj IKT industrije, kako bi se povećao broj kadrova na tržištu i time zadovoljile potrebe digitalizacije tradicionalnih grana industrije.

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Među najznačajnijim rezultatima Vlade u 2017. godini za unapređenje IKT sektora izdvajaju se povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20%, proširenje prostornih kapaciteta najvećih IT fakulteta, kao i pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, u šta ulažemo oko 70 mil EUR, navodi se u saopštenju.

U okviru reforme obrazovanja uvedena je Informatika kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola, oko 1.750 škola povezano je na bezbednu akademsku internet mrežu, a pokrenuta je i druga faza prekvalifikacija u IT sektoru. Veliki pomak postignut je i u oblasti rešavanja pitanja zaostalih rešenja za paušalno plaćanje poreza.

Vlada Srbije će nastaviti u 2018. godini da radi na realizaciji 35. projekata koje je ministarski IT Savet usvojio kao prioritetne i koji će doprineti daljem razvoju IKT industrije u Srbiji, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.