Izvor: Danas/Beta | Utorak, 06.03.2018.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ljajić 7. marta u Skoplju traži rešenje za izvoz brašna - Srbija spremila kontramere

(Foto: Timmary/shutterstock.com)
Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić putuje sutra (7. marta 2018. godine) u Skoplje kako bi u dogovoru sa predstavnicima makedonske vlasti rešio problem izvoza brašna iz Srbije, saznaje danas Beta u njegovom ministarstvu.

Ljajić će ponuditi konkretno rešenje, a ako ne bude postignut dogovor Srbija ima spremljene kontramere na odluku Vlade Makedonije, kojom su pre dve nedelje uvedene necarinske barijere za izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju.

To je 13. put u poslednjih sedam godina da su Srbija i Makedonija u sporu zbog brašna.

Odlazak u Skoplje Ljajić je najavljivao za 2. mart, ali nije otputovao jer sa makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Nikolovskim nije bila postignuta saglasnost oko povlačenja spornog pravilnika Vlade Makedonije o markiranju brašna, kojim je mlinarima iz Srbije otežan izvoz na tržište te zemlje.

Za list Danas Ljajić je najavio da će Srbija sutra (7. marta 2018. godine) Makedoniji uvesti kontramere i istakao da neće da ide u Skoplje sve dok ne bude čuo konkretan predlog o kom može da se razgovara. Makedonski ministar Ljupčo Nikolovski je danas rekao da je za Makedoniju prihvatljivo da se kontrolne markice za brašno na malim pakovanjima i dalje stavljaju u Srbiji, a da se na velika pakovanja to radi u Makedoniji.

On je objasnio da je u pregovorima sa Srbijom kao prihvatljivo rešenje ponudio da se markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kolograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma u Makedoniji, u skladu sa novim makedonskim pravilnikom. Po važećoj odluci vlasti u Skoplju, brašno iz Srbije može se uvesti samo bez akciznih markica koje se dobijaju u Makedoniji posle fitosanitarnih pregleda, što, kako tvrde izvoznici, može da traje i mesec dana. Zbog toga izvoznici brašna iz Srbije mesečno gube oko 200.000 EUR.

Iz Srbije se godišnje u Makedoniju izveze 40.000 do 50.000 tona brašna.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.