NavMenu

Švajcarska ulaže 95 mil EUR u Srbiju do 2021. - Pomoć za reforme na putu ka EU

Izvor: Blic Utorak, 06.03.2018. 15:59
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
U naredne četiri godine Švajcarska država uložiće 95 mil EUR u Srbiju, i to u projekte koji se odnose na jačanje upravljanja, zapošljavanja i održivih izvora energije, piše današnji Blic.

Tako je bar definisano u njihovoj strategiji saradnje sa Srbijom od 2018. do 2021. godine, koja je juče (6. marta 2018) dostavljena premijerki Ani Brnabić, a uradile su je Švajcarska agencija za saradnju i Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove. Cilj njihovog ulaganja je poboljšanje reformskih procesa koji su neophodni za evropske integracije, a najviše para, čak 46 mil EUR, izdvojiće se za oblast ekonomskog razvoja, odnosno zapošljavanja. Te pare oni su namenili za poboljšanje makroekonomskog okvira, poslovno okruženje i inkluzivnu politiku za prevazilaženje nejednakosti. Reč je o projektima koji imaju za cilj lokalni ekonomski razvoj, promociju trgovine, zapošljavanje mladih, dualno obrazovanje i razvoj privatnog sektora u cilju održivog razvoja i kvalitetnog zapošljavanja, posebno u ruralnim sredinama.

Kako stoji u dokumentu, pored ovog novca, švajcarske vlasti uložiće 36 mil EUR u projekte poboljšanja upravljanja, iz delokruga ministra Branka Ružića.

- Ta podrška biće pružena u zakonodavstvu na republičkom i lokalnom nivou u cilju jačanja pozicije predstavničkih tela, kao i njihove nadzorne uloge. Pažnja će biti usmerena na kapacitete lokalnih samouprava u upravljanju javnim finansijama kako bi se poboljšao ukupan kvalitet usluga prema građanima i poslovnom sektoru, uz naročito obraćanje pažnje na marginalizovane društvene grupe - navodi se u dokumentu, prenosi Blic.


Strategijom je predviđeno i više od 10 mil EUR za poboljšavanje situacije u oblasti održivih izvora energije.

- Novac je namenjen za jačanje obnovljivih izvora energije, primeni mera energetske efikasnosti i poboljšanju kapaciteta na lokalnom nivou za upravljanje i planiranje njihovih infrastrukturnih aktivnosti. Dodatno, podrška u ovoj oblasti biće proširena na aktivnosti koje će doprineti razvoju samoodrživih gradova, a u cilju dostizanja nacionalnih ciljeva energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije - napisale su švajcarske vlasti.

U Vladi Srbije je potvrđeno da je kabinetu premijerke juče dostavljena Strategija ulaganja švajcarske vlade u Srbiju od 2018. do 2021. godine.

- Švajcarska će opredeliti 95 mil EUR, što je za 10% više u odnosu na prethodni strateški period - navode u Nemanjinoj 11.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.