NavMenu

Završena konferencija "DATUM"- ERP u službi uspešnijeg poslovanja

Izvor: eKapija Sreda, 19.11.2008. 10:14
Komentari
Podeli

Konferencija "DATUM" (Dani tehnološkog umeća) održana je juče (18. novembar 2008. godine) u hotelu "Hyatt". Konferencija je bila posvećena srpskom poslovnom softveru, koji je u osnovi ERP podržan CRM i BI funkcionalnostima, kao i DM i CMS rešenjima.

Na konferenciji je učestvovalo 220 kompanija iz sektora trgovine, proizvodnje, građevinarstva i drugih oblasti, a kako su istakli domaćini konferencije 2/3 tih kompanija planira uvođenje ERP.

Milovan Matijević IT analitičar rekao je da je u 2007. godini u Srbiji uloženo 460 mil EUR u IT sektor . On je istakao da je vrednost srpskog ERP tržišta skoro duplirana u poslednje 4 godine, tako da je prošle godine prema preliminarnim podacima iznosila 22 mil EUR.

U Srbiji na tržištu ERP licenci apsolutno dominiraju internacionalni igrači kao što su : "SAP", "Oracle" i "Microsoft". Od domaćih kompanija na ovom polju prednjače : "Digit", "AB Soft", "IIB" i "M&I Systems", koje su se predstavile na konferenciji.

Dušan Krstajić, direktor softverskog razvoja u kompaniji "Digit", rekao je da ERP nije rešenje za preduzeće od 10 ljudi. To je rešenje za srednja i velika preduzeća , gde se procesi odvijaju paralelno i koje nije moguće pokriti i sinhronizovati bez ERP. On je istakao da je za implementaciju ERP potrebno oko godinu dana , a da se efekti vide posle 2 godine. Ti efekti su - optimizacija zaliha, automatizacija skladišnih aktivnosti, unapređenje koordinacije između prodaje i proizvodnje i analiza podataka.

Kompanija "Digit" je kao primer uspešne implementacije ERP navela firmu "Galenika–Fitofarmacija". FIS ERP sistem u ovoj kompaniji omogućava kvalitetno upravljanje visokoregalnim, uređenim skladištem kapaciteta 5.000 paletnih mesta sa implementiranom bar-code tehnologijom.

Dušan Bošnjak, direktor kompanije IIB, rekao je da su prilikom implementacije ERP neophodni troškovi reinženjeringa, dobra dokumentovanost sistema kao i obuka informatičara i korisnika. Iz ove kompanije su kao primer dobro implemetiranog ERP naveli kompaniju "Bambi- Banat".

Na temu "Domaća rešenja, alternativa ili pravi izbor" govorila je Ana Brkić, direktor razvoja kompanije "AB Soft", koja je uspešno implementirala ERP u kompaniji "Swisslion Takovo". Brkićeva je objasnila da su prednosti domaćih ERP rešenja : dobri uigrani timovi, manja fluktuacija kadrova i poštovanje otvorenosti sistema, dok su prednosti stranih rešenja: korporacijska rešenja, kompanije sa već učvršćenom pozicijom na tržištu i sa ogromnim marketinškim fondovima, što često zamagljuje realnu sliku i ne ostavlja prostora za domaća softverska rešenja.

O pozitivnim iskustvima sa ERP sistemom govorio je i Dragoljub Prijić iz kompanije "Grand Prom".

- ERP nije uputstvo rad, već alat i moramo se truditi da naši kadrovi koriste ERP - istakao je Prijić. On je prisutne posavetovao da koriste ERP kako bi postali brži, jer je ERP dobra podloga za dalje napredovanje kompanije.

Inače, ERP MIS 3 u "Grand Prom" implementirala je kompanija "M&I Systems, Co." . Danas, ERP rešenje MiS3 radi u svim kompanijama grupacije "Droga kolinska" u Srbiji, BiH i Makedoniji.

O tom rešenju govorili su generalni direktor Vladan Balaban, tehnički direktor Nikola Balaban i direktor odeljenja za konsalting Brankica Trtović iz firme "M&I Systems, Co.".

"M&I Systems, Co." je preduzeće koje se bavi razvojem softvera i konsaltingom u domenu informatike i menadžmenta. Sopstvena ERP rešenja MiS/3 i MiS/4 su uspešno implementirali u više od 120 organizacija različitih delatnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.