NavMenu

Počinje izvoz govedine u Tursku

Izvor: Blic/Tanjug Ponedeljak, 05.03.2018. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Natalya Danko /shutterstock.com)Ilustracija
Prvih 20 tona goveđeg mesa iz Srbije krenuće danas za Tursku, čime je sporazum o slobodnoj trgovini sa odobrenom izvoznom kvotom od 5.000 tona godišnje u ovu zemlju počeo i praktično da se realizuje, rečeno je za Blic u Ministarstvu poljoprivrede.

Očekuje se da će kamioni sa mesom, nakon svih carinskih provera, za Tursku krenuti u večernjim časovima.

Tako će se, nakon dugih priprema, na tržištu koje ima 70 miliona stanovnika naći i srpska govedina, za koju se veruje da će svojim kvalitetom osvojiti Tursku. U pitanju je izvoz svežeg, rashlađenog ili smrznutog goveđeg, odnosno junećeg mesa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Blic.

Izvor tog lista iz Vlade Srbije kaže da da je u pitanju izuzetno važan posao za Srbiju i da je država naložila da ne sme da se dogodi propust u njegovoj realizaciji.

- Sve provere su u celokupnom lancu urađene. Država je bila uključena čak i u odabir grla koja će krenuti u Tursku. Odabrano ih je 70, a njihova ukupna neto težina je 20.400 kilograma. To je prvi turnus koji kreće do Turske i nije preporučljivo da se napravi bilo kakva greška. Urađene su sve veterinarske provere, a pre toga je sanitarna inspekcija pregledala sve pogone klanice koja je zadužena za realizaciju ovog posla - navodi izvor Blica.

Kako je naveo, goveda su odabrana iz svih krajeva zemlje, ali je najveći deo otkupljen od zlatiborskih farmera i dodao da je Srbija sve pripreme uradila u rekordnom roku, a da je Turska za pripremu mesa odabrala Klanicu Čajetina za koju su utvrdili da ispunjava sve njihove standarde.

- Dnevno bi u njoj trebalo da se zakolje oko 100 grla. Sporazumom o slobodnoj trgovini predviđeno je da se bez carina izvezu i drugi proizvodi, poput sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, ali i suncokretovog semena. U tom paketu je i izvoz zrna soje, preparata za ishranu životinja, hrane za pse i mačke - naveo je izvor.


Dodaje se da je Turska odobrila Srbiji i izvoz mantija, ali i da se udvostručuju postojeće kvote za izvoz graška, pasulja, boranije, kukuruza šećerca i suvih šljiva.

Klanica Darovi prirode iz Divaca pregovara o izvozu govedine u Tursku


Klanica Darovi prirode iz Divaca pregovara o izvozu goveđeg mesa u Tursku po sporazumu o bescarinskom izvozu 5.000 tona goveđeg mesa koji je Srbija sa tom zemljom sklopila u oktobru prošle godine, prenosi Beta.

Direktor te klanice Milutin Đurović rekao je da će "ako se sklopi ugovor, to biti fantastičan posao jer će se za tov junadi koristiti domaća hrana, a roba naplaćivati u devizama".

- Nama bez izviza nema drugog izlaza jer nas uništiše domaći maloprodajni lanci koji nas uslovljavaju da im meso damo po niskim cenama - rekao je Đurović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.