Izvor: Beta | Petak, 02.03.2018.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i Makedonija bez saglasnosti o izvozu brašna - Otkazan sastanak u Skoplju

Rasim Ljaić (Foto: mc.rs)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da sa makedonskim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčom Nikolovskim nije postignuta saglasnost oko povlačenja spornog pravilnika Vlade Makedonije o markiranju brašna, kojim je mlinarima iz Srbije otežan izvoz na tržište te zemlje i da zbog toga danas neće biti održan ranije najvaljen sastanak u Skoplju.

- S obzirom na to da nismo došli do održivog rešenja i predloga sporazuma, nema ni razloga da danas putujemo u Skoplje. Dogovor je da tokom vikenda nastavimo sa usaglašavanjem, kako bismo došli do jednog sporazuma, koji će na dugoročan i sistemski način da reši problem izvoza brašna iz Srbije u Makedoniju - kazao je Ljajić.

Ministar je dodao da je cilj Vlade Srbije "da ubuduće budu izbegnute situacije u kojima svake godine imamo vancarinske barijere na izvoz srpskog brašna u Makedoniju".

- Ovo je već 13. put u poslednjih nekoliko godina da kroz različite modalitete imamo barijere, koje u velikoj meri otežavaju našim mlinarima da izvoze brašno na makedonsko tržište - naveo je Ljajić.

Ako Srbija i Makedonija ne postignu dogovor, upozorio je Ljajić, alternativa je nastavak primene mera i kontramera, od kojih će štete imati privrednici u obe zemlje, a svakako će, kako je kazao, na taj način biti ugroženi i ukupni bilateralni odnosi Srbije i Makedonije.

- Zato ćemo na svaki način pokušati da dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja ovog problema - rekao je Ljajić.

Za srpske proizvođače Makedonija prdstavlja treće izvozno tržište, na koje godišnje plasiraju 30.000 do 40.000 tona brašna.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.