Izvor: Tanjug | Četvrtak, 01.03.2018.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbijagas u 2017. ostvario 16,7 milijardi dinara dobiti - Državi tek sleduju prihodi od transporta gasa

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Srbijagas pozitivno posluje i 2017. godinu je završio sa dobiti od 16,7 milijardi dinara, izjavio je danas generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

- To pokazuje kako Srbijagas posluje u novim uslovima - rekao je Bajatović.

Bajatović je istakao da se vidi kako Srbijagas posluje "kada je smanjen efekat socijalne politike, koja je bila preskupa, ali možda u datom momentu potrebna".

Naveo je i da Srbijagas ima dovoljno sredstava da realizuje najznačajnije projekte u vezi sa distributivnom gasnom mrežom.

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da proširenje podzemnog gasnog skladišta Banatski dvor treba da obezbedi gasnu sigurnost Srbije, pošto će biti povećan kapacitet sa 450 miliona metara kubnih godišnje na 750 miliona u prvoj fazi, do milijarde kubika.

Predviđeno je dnevno povećanje eksploatacionih mogućnosti sa sadašnjih 4,3 miliona metara kubnih na 10 miliona, čime će Srbija zaista biti energetski bezbedna kada je reč o gasu, naglasio je ministar.

Antić je kazao da će u narednom periodu biti izgrađen veliki magistralni gasovod Aleksandrovac - Tutin, ali i interkonekcija sa Bugarskom koja će ove godine biti okončana u delu izrade projektne dokumentacije i ostalih procedura za početak izgadnje.

- Planiramo i interkonekciju sa Rumunijom, uzmajući u obzir rumuske potencijale i relativno povoljnu investiciju za Srbiju pošto samo sedam km do rumunske granice imamo infrastrukturu - do Mokrina. Ali, planiramo i veliki gasnotransportni sistem u Srbiji, od bugarske granice do Mađarske koji će od Srbije učiniti tranzitnu zemlju.

Antić ističe da će Srbija zahvaljujući tom projektu ubirati prihode od tranzita gasa.

Inače, u Barajevu je danas potpisan ugovor za početak gasifikacije te opštine, čime je počela realizacija tog projekta koja će trajati do kraja 2021. godine i za koji je obezbeđeno 20 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.