Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.03.2018.| 09:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ministarstvo ekologije i pokrajina zajedno saniraju "crne ekološke tačke" u Vojvodini

Sa sastanka
Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, dogovorili su na sastanku održanom u sredu (28. februara 2018. godine) zajedničko delovanje u sanaciji "crnih tačaka" u oblasti zaštite životne sredine na području Vojvodine.

Kako prenosi sajt Vlade Srbije, Trivan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mirovićem objasnio da će Pokrajinska vlada i resorno ministarstvo raditi na koordinaciji zajedničkih aktivnosti na rešavanju mnogih pitanja, poput sanacije deponije u Novom Sadu, sanacije regionalnih deponija i deponija u opštinama u Vojvodini, ali i o problemima upravljanja otpadnim vodama.

On je ukazao na to da je pitanje zaštite životne sredine jedno od najvažnijih pitanja u Srbiji, dodavši da će resorno ministarstvo učiniti sve da pomogne realizaciju svih ekoloških projekata u Vojvodini, istovremeno sarađujući sa svim institucijama i lokalnim samoupravama.

Trivan je rekao da je uveren u pozitivne rezultate zajedničkog delovanja Ministarstva zaštite životne sredine i Pokrajinske vlade u oblasti ekologije. Prema njegovim rečima, pre nego što uđemo u otvaranje pregovaračkog Poglavlja 27 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, moramo rešiti mnoge ekološke probleme, anticipirati budućnost i raditi u skladu sa time.

Mirović je precizirao da će se u svih 45 lokalnih samouprava u Vojvodini detektovati ekološki problemi i ekološke "crne tačke", a zajednički će se finansirati nedostajuća projektna dokumentacija za one projekte koji treba da otklone takve probleme.

On je objasnio da će se zajednički raditi i na velikim projektima koji se finansiraju iz državnih, pokrajinskih i lokalnih budžeta, te međunarodnih fondova, poput sanacije Velikog bačkog kanala, čiji tok je među najzagađenijim vodotocima u Evropi.

Takođe, koordinisaćemo i napore u inspekcijskom nadzoru u ovoj oblasti kako bi iskorenili veliki kriminal u oblasti ekologije i rešili teška krivična dela zagađenja životne sredine i uništavanja zdravlja nas i naše dece, upozorio je Mirović, navodi se.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.