Izvor: Balkan Green Energy News | Sreda, 28.02.2018.| 13:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

MEPSO gradi 100 kilometara novih dalekovoda u Makedoniji - Objavljen međunarodni javni poziv vredan 14 mil EUR

(Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)
Makedonski operator prenosnog sistema MEPSO objavio je poziv za 14 mil EUR vredan tender za gradnju četiri nova dalekovoda napona po 110 kV na 100 kilometara duge prenosne mreže.

Tender je otvoren za kompanije iz celog sveta, a krajni rok za podnošenje prijava je 16. april.


Reč je o dalekovodima koji će biti građeni na postojećoj trasi koja povezuje stanice Bitola 1-Prilep, Skoplje 4-Veles, Štip-Ovčje Polje i Veles-Ovčje Polje. Svi ovi dalekovodi stari su oko 50 godina i postavljeni su na armirano-betonskim stubovima koji će biti zamenjeni čelično-rešetkastim.

Izvođači radova će, između ostalog, imati obaveze da pripreme dizajn i ostalu tehničku dokumentaciju, nabave materijal i opremu, sagrade pristupne puteve, instaliraju, testiraju i provere objekte, objavljeno je u pozivu.

Radovi počinju 2. jula 2018. i trajaće oko 18 meseci. Ovaj projekat MEPSO finansira iz sopstvenih sredstava kao i zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Tender će se sprovoditi korištenjem EBRD portala za e-nabavke klijenata (ECEPP), gde se zainteresovane firme mogu i prijaviti.

Ovaj projekat je deo investicionog ciklusa za revitalizaciju mreže u Makedoniji, vrednog više od 50 mil EUR i započetog pre šest meseci kada su MEPSO i konzorcijum Siemens – SisKon potpisali ugovor o revitalizaciji trafostanice 400/110kV Dubrovo, vredan 4,6 mil EUR.

Investicioni ciklus uključuje, osim trafostanice Dubrovo, i radove na 110 kV dalekovodu koji povezuje stanice Štip i Probitštip, rekonstrukciju trafostanica Bitola, Valandovo 2, Oslomej i Skopje 4 – projekat vredan oko 8 mil EUR, kao i nabavku i ugradnju nove opreme za trafostanice u hidroelektranama Globočica, Špilje, Vrutok i Tikveš.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.