Izvor: Balkan Green Energy News | Sreda, 28.02.2018.| 13:24

Uskoro tender za gradnju regionalne deponije u Makedoniji - Iz IPA fondova obezbeđeno 38,5 mil EUR

(Foto: kanvag/shutterstock.com)
Zvaničnici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Makedonije najavili su projekat izgradnje regionalnih deponija širom zemlje u skladu sa evropskim standardima, koji bi bio finansiran iz fondova Evropske unije.

Zamenik ministra Jani Makraduli je rekao da očekuje skoro objavljivanje tendera za prvu od tih regionalnih deponija u severoistočnom delu zemlje - u mestu Sveti Nikola. Makraduli je precizirao da će za taj projekat biti obezbeđeno 38,5 mil EUR iz IPA fondova Evropske unije.

Makedonija u svojih osam regiona ima samo jednu regionalnu deponiju – Drisla u Skoplju – koja je registrovana za preradu i uklanjanje opasnog otpada i za prikupljanje, tretman i odlaganje opasnog otpada. U drugim regionima deponije su privremene ili nepropisne.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, u zemlji postoji ukupno 54 aktivne i kontrolisane opštinske deponije, podeljene na deponije visokog, srednjeg i niskog rizika, kao i 270 nekontrolisanih deponija u skopskom regionu sa oko 5.512 kubnih metara otpada.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Makedoniji je 2016. prikupljeno ukupno 610.227 tona komunalnog otpada.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.