NavMenu

Probijen optočni tunel za branu Svračkovo - Rok za završetak radova na Rzavu pomeren na 2022.

Izvor: Ozonpress Sreda, 28.02.2018. 12:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jerry Lin/shutterstock.com)Ilustracija
Na brani Svračkovo u utorak, 27. februara 2018. godine, svečano je obeleženo probijanje optočnog tunela. Za probijanje tunela dužine 240 metara i prečnika 8,5 metara radnicima beogradske Hidrotehnike – Hidroenergetike bilo je potrebno oko godinu dana.

Namena optočnog tunela je da se reka skrene u njega, kako bi nesmetano mogla da se gradi brana visine 68 metara.

– Preostaje nam da još u donjem delu izvršimo određeni iskop. To ćemo uraditi u naredna dva meseca i onda kreće betoniranje, koje planiramo da završimo do kraja godine. Ovo je prvi tunel koji završavamo. Za nekoliko dana probićemo tunel temeljnog ispusta. Taj tunel je dužine 208 metara i prečnika 2,6 metara - kaže Zoran Barać, direktor JP Rzav.

- Na samom objektu imamo četiri tunela. Tokom ove godine uradićemo i tunel za vodosnabdevanje, a sledeće godine taj najmanji tunel koji je namenjen za hidroelektranu.

Izgradnja brane Svračkovo počela je 2010. godine sa planom završetka od sedam godina. Taj rok je za sada pomeren do 2022. godine.


- Radi se o jednom ogromnom objektu. Imali smo dosta problema, jer smo morali da saniramo klizišta, prvo sa jedne strane reke, a sada prelazimo na drugu. Uradili smo još dva manja tunela, jer Rzav mora da se skrene sa svog sadašnjeg toka da bismo počeli nasipanje brane - kaže Radovan Draškić, direktor firme Hidrotehnika – Hidroenergetika.

Izvođač radova kaže da je sa dosadašnjim iskopima obezbeđen sav neophodan materijal za nasipanje brane, a obezbeđena je i glina koja će biti iskorišćena za gradnju brane umesto betona, što će u mnogome pojeftiniti investiciju koja je procenjena na 62 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.