Izvor: Dnevnik | Sreda, 28.02.2018.| 09:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi način lečenja benignog tumora štitaste žlezde u Kliničkom centru Vojvodine - "Prženje" čvorova tiroide

Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Klinički centar Vojvodine jedini je u regionu Jugoistočne Evrope uveo proceduru radiofrekventne ablacije benignih nodusa, odnosno čvorova štitaste žlezde, gde se uz pomoć elektroda tumori praktično "sprže". Ovom novom metodom prošle nedelje operisane su tri pacijentkinje, a u Kliničkom centru najavljuju da će je uvesti kao redovnu proceduru.

Oprema za ovu intervenciju nabavljena je uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a pomoćnica direktora Kliničkog centra Vojvodine zadužena za zdravstvo profesorka dr Edita Stokić kaže da je ova procedura uvedena zahvaljujući novoj opremi, te da je KCV jedna od malobrojnih ustanova u Evropi koja je izvodi.

Načelnica Odeljenja interventne radiologije profesorka dr Sanja Stojanović rekla je da oko 50% ljudi ima neku vrstu čvorića u štitastoj žlezdi, koja je okružena krupnim krvnim sudovima, kao i glasnim žicama. Ovom metodom proizvodi se toplota koja se sprovodi u nodus uz pomoć elektrode.

- Tkivo odumire i kao da je hirurški odstranjeno. Radi se uz kontrolu ultrazvuka, i to tako što pacijent leži na leđima, dobija lokalnu anesteziju i ceo postupak je gotov za 30 minuta, a sama intervencija traje 10 do 15 minuta. Igla kojom se ulazi u čvor povezana je sa generatorom temperature, koja ne sme naglo da raste, jer bi se samo spolja spržio čvor - ispričala je dr Sanja Stojanović i napomenula kako su prve intervencije izvedene uz pomoć prof. dr Fulvija Stakula iz Univerzitetske bolnice u Trstu.

Pacijente pre intervencije vode endokrinolozi, a prednost ove metode je u tome što se uradi u jednom danu i pacijenti odmah posle intervencije idu kući. Indikacija za ovu intervenciju su benigni nodusi, pa štitasta žlezda otežano radi, zbog čega je potrebno mnogo lekova, što se smanjuje nakon intervencije. Indikacija su i benigni nodusi koji narušavaju izgled, zatim autoimuni benigni nodusi koji izazivaju tireotoksikozu i teško se kontrolišu lekovima. Metoda se ne radi kod cisti i malignih tumora.

- Kontrola se radi nakon jednog, tri i šest meseci, pa posle godinu dana, tokom kojih se prati hormonalni status. U periodu od tri do šest meseci nakon intevencije nodus se smanjuje za 50 do 85%, a nakon godinu dana za 60 do 95%. Značajno se smanjuje bol i osećaj stranog tela u grlu i normalizuje se hormonski status tiroidne žlezde - kazala je dr Stojanović i napomenula da se čvorić od tri centimetra, za šest meseci od intervencije smanji na 8 milimetara.

Profesorka Stokić rekla je da su ove tri pacijentkinje urađene u jednom danu i da su istog dana otišle kući.

- One su spasene operativnog zahvata. Umanjene su im tegobe bez operacije, koja je skuplja, ali i teža za pacijenta. Ovo je moderan aspekt lečenja, koji uključuje timski rad endokrinologa i interventnih radiologa. Ovo će biti redovna procedura u KCV, jer smo dobili opremu, a planira se još jedan dolazak dr Fulvija Stakula iz Trsta - kazala je dr Stokić i napomenula kako žele da radiofrekventna ablacija štitaste žlezde postane standardna procedura.

Prema njenim rečima, metoda se može primeniti na velikom broju pacijenata, ali je potrebna jasna priprema, protokoli, evaluiranje pacijenata. Nije dovoljno samo da se vidi da čvor postoji, nego je potrebno i da se dobiju podaci o njegovoj strukturi.

- Radiofrekventna ablacija predstavlja manju opasnost za oštećenje nerava. Postoji "opasan trougao" koji izbegavamo. Moguće komplikcije su bol na mestu uboda i manji podliv - napomenula je Stojanović.

Bez oštećenja krvnih sudova

Prof. dr Sanja Stojanović napomenula je da se u Kliničkom centru Vojvodine radi radiofrekventna ablacija tumora jetre i bubrega, te da se na ovaj način proširuje ova metoda. Nova aparatura omogućava da se ne oštete krvni sudovi. Ova metoda je alternativa hirurgiji, a manje je invazivna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.