Izvor: RTS | Utorak, 27.02.2018.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na hitnu transplantaciju organa i u Italiju

Ilustracija (Foto: sfam_photo/shutterstock.com)
Pacijenti iz Srbije, kojima je potrebna hitna transplantacija, ubuduće će organ moći da dobiju i u Italiji, predviđeno je Protokolom o saradnji u oblasti doniranja i transplantacije organa koji je Ministarstvo zdravlja potpisalo sa Nacionalnim centrom za transplantanciju Italije.

Protokol su u Beogradu potpisali direktor Uprave za biomedicinu dr Vesna Rakonjac i direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije dr Alesandro Nani Kosta u prisustvu ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara.

Osim u oblasti donacije i transplantacije organa, Protokolom je predviđena i razmena profesionalnih i naučnih znanja i iskustva, program obuke zdravstvenih radnika, kao i unapređenje kapaciteta Uprave za biomedicinu, kako bi se povećao broj doniranih organa.

Posebni vidovi saradnje u okviru ovog Protokola podrazumevaju i mogućnost stavljanja ograničenog broja pacijenata, kao i ograničenog broja hitnih pacijenata iz Srbije na liste čekanja koje se vode u Italiji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Inače, saradnja se odnosi i na aktivnosti čuvanja rožnjače oka u bankama i aktivnosti presađivanja matičnih čelija hematopoeze, zasnovanih na istim principima.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar istakao je da zdravstvene institucije dve zemlje već duže uspešno sarađuju u oblasti zdravstva i da su započele program saradnje u oblasti transplantacije organa, te da je potpisivanje Protokola logičan nastavak te saradnje.

- Naši pacijenti će sada biti u mogućnosti da po hitnom postupku dobiju potrebne organe iz Italije, što je od neprocenjivog, životnog značaja. Takođe, Protokolom je predviđena i saradnja u oblasti ekspertske razmene iskustava, kao program obuke za zdravstvene radnike - rekao je ministar.

Naglasio je da Srbija ima "sjajne transplantacione timove" koji iz godine u godinu postižu značajane rezultate u oblasti transplantacije, ali da je cilj da se program dodatno unapredi i da se uči od najboljih.

Direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije dr Alesandro Nani Kosta je istakao je da će sve aktivnosti zajedničke saradnje biti usaglašene sa standardima Evropske unije i Saveta Evrope.

- Ponosni smo što smo u prilici da sarađujemo sa našim partnerima u Srbiji i ponudimo im našu ekspertizu i znanje, a sve u cilju da se nacionalni sistem Srbije u oblasti transplantacije i doniranja organa dodatno unapredi i ojača u skladu sa najboljim EU standardima u ovoj oblasti - istakao je dr Alesandro Nani Kosta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.