Izvor: Balkan Green Energy News | Ponedeljak, 26.02.2018.| 19:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rumunija u 2018. dobija 23 brza punjača za električna vozila

Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Rumunska kompanija Renovatio i Hrvatski Telekom saopštili su da će postaviti 23 stanice sa brzim punjačima za električna vozila u Rumuniji do kraja 2018. godine.

To je početak projekta u okviru koga treba da bude postavljeno 69 takvih punjačkih stanica i još četiri stanice sa ultra brzim punjačima za električna vozila u obe zemlje.

Projekat vredan 4,28 mil EUR se finansira većim delom (80%) iz fondova Evropske unije. Hrvatski Telekom treba da obezbedi softversku platformu za punjačke stanice dok će Renovatio obezbediti same stanice širom Rumunije.

Najveći deo novca iz fondova EU (3,1 mil EUR) će biti investiran u punjačke stanice u Rumuniji.

Mreža punjačkih stanica će biti postavljena u Rumuniji i Hrvatskoj u okviru evropske saobraćajne mreže TEN-T, koja pokriva područje Mediterana (Hrvatska), rajnsko-dunavsku oblast Rhine-Danube i istočne oblasti Evrope (Rumunija).

Projekat je dobio finansijsku podršku Evropske komisije u julu 2017. godine zajedno sa projektom NEXT-E u okviru koga treba da bude uspostavljena mreža punjačkih stanica za električna vozila u šest zemalja centralne i istočne Evrope.

U okviru ta dva projekta trebalo bi da bude postavljeno 59 punjačkih stanica u Mađarskoj, 58 u Hrvatskoj, 40 u Rumuniji, 38 u Češkoj, 32 u Sloveniji i 25 u Slovačkoj tokom 2018. i 2019. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.