Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 26.02.2018.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stigla potvrda EK za IPARD sredstva - Istekao rok za prva dva poziva

(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Srbiji je danas i zvanično stigla potvrda od Evropske komisije - Generalnog direktorata za poljoprivredu, za ispunjenost uslova za nesmetano sprovođenje IPARD II programa EU namenjenih poljoprivrednicima, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U Upravi za agrarna plaćanja dosad su zavedena 223 zahteva za korišćenje IPARD sredstava, od čega je 51 zahtev podnet za nabavku mehanizacije i 172 zahteva za traktore, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Dosada su objavljena dva javna poziva - za nabavku mehanizacija i nabavku traktora, a rok za dostavljanje ponuda je istekao danas za oba konkursa.

Reč je o predpristupnim sredstvima EU - IPARD namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 mil EUR, koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine.

Sredstva su namenjena unapređenju konkurentnosti poljoprivrednih i prerađivačkih kapaciteta i unapređenju bezbednosti hrane u Srbiji, a sve u cilju usaglašavanja poljoprivrede Srbije sa standardima EU. U pitanju su podsticaji za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Visina podsticaja iznosi od 60% do 80%, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mlađi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostali usevi (određene vrste žitarica i industrijskog bilja).

Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 EUR, a za sektore mleka i mesa od 5.000 EUR do 1.000.000 EUR.

Prihvatljive investicije i troškovi odnose se na kupovinu nove mehanizacije, opreme i traktora i opšte troškove (troškovi za pripremu projekata i tehničke dokumentacije).

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije izjavio Tanjugu da je srpskim poljoprivrednicima na raspolaganju ukupno 225 mil EUR do 2020, pošto od EU možemo da dobijemo 175 mil EUR, uz nacionalno učešće od 50 mil EUR, kao i da je planirano da se u 2018. povuče između 40 i 45 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.