NavMenu

Zapadnom Balkanu neophodan novi model ekonomskog rasta - U Londonu predstavljena i regionalna investiciona platforma

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.02.2018. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na panelu premijera Zapadnog Balkana, u okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana, koji u Londonu organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), prenosi sajt Vlade Srbije.

Brnabić je govorila o prioritetima Srbije, viziji i značaju regionalne saradnje i regionalnim projektima, i pritom predstavila mogućnosti i povoljnosti ulaganja u Srbiji.

Ona je ocenila da su potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, kao i podrška svih strana da Beograd bude sedište Sekretarijata Transportne zajednice, pokazali značaj projekata koji na najbolji način povezuju region.

Regionalno infrastrukturno povezivanje prioritet je Srbije u narednom periodu, naglasila je predsednica Vlade.

Pored infrastrukturnih projekata, Brnabić je istakla značaj gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja treba da doprinese dugoročnoj energetskoj bezbednosti čitavog regiona, a o važnosti tog projekta govori i činjenica da će se kofinansirati sredstvima iz IPA fondova u vrednosti od približno 50 mil EUR.

Premijerka je, u obraćanju investitorima i privrednicima, rekla da je regionu potreban novi model ekonomskog rasta, zasnovan na većoj produktivnosti i investicijama, povećanju izvoza i jačanju uloge privatnog sektora.

Ona je dodala da su regionu potrebne veće privatne investicije i povećanje izvoza, kako bi se postigao održivi ekonomski rast, a posebno povećanje udela visokotehnoloških proizvoda u izvozu.

Predsednica Vlade Srbije rekla je da su za privlačenje novih investicija od ključne važnosti kompetentni i kvalifikovani ljudi.

Brnabić je istakla da je, upravo zato, jedan od prioriteta Vlade reforma obrazovnog sistema i obrazovanje za IT, što Srbiji daje šansu da postane vodeća snaga u IT sektoru u regionu.

Nakon panela premijera, predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je prezentaciji onlajn regionalne investicione platforme.

ČADEŽ: Onlajn platforma prozor za nove poslovne mogućnosti u regionu


Sve relevantne informacije o privredama šest zemalja Zapadnog Balkana, potencijalnim ulagačima zainteresovanim za poslovanje u ovom regionu biće dostupne na zajedničkoj regionalnoj onlajn investicionoj platformi, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke danas u Londonu.


Marko ČadežMarko Čadež
Ovo je, prema rečima Čadeža, prvi put da promovišemo region od 18 miliona ljudi kao jedinstvenu destinaciju za investiranje, prenosi sajt PKS.

Onlajn platforma, kako je objasnio predsednik PKS, predstavlja prozor za nove poslovne mogućnosti u regionu - baza sadrži sve podatke važne potencijalnim investitorima, od makroekonomskih pokazatelja, kreditnog i poslovnog rejtinga, do informacija o regulatornom okviru za poslovanje i odgovora na pitanja zašto investirati u našem regionu, koje su komparativne prednosti i pogodnosti za ulaganja.

Sadržaj platforme biće veoma koristan i privrednim komorama, članicama Komorskog investicionog foruma, kao alat u kreiranju preporuka donosiocima odluka i kvalitetnih inicijativa za otklanjanje prepreka uspešnijem poslovanju, usaglašavanje regulative, procedura i prakse za efikasnije poslovanje kompanija iz regiona i sveta.

Treći Investicioni samit Zapadnog Balkana u Londonu otvorili su Suma Chakrabarti, predsednik EBRD-a, Bojko Borisov, premijer Bugarske (koja predsedava Savetu EU) i Matt Hancock, britanski ministar za digitalizaciju, kulturu, medije i sport.

Skupu prisustvuju ostali predsednici vlada regiona Zapadnog Balkana, ministri, vodeći privrednici i investitori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.