Izvor: Politika | Ponedeljak, 26.02.2018.| 13:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako se zaštititi od poziva nasrtljivih prodavaca i političkih aktivista?

Ilustracija (Foto: chainarong06/shutterstock.com)
Srbija bi, po uzoru na Hrvatsku, mogla da uvede registar brojeva čiji vlasnici ne žele da ih kontaktiraju razni trgovci ili političke stranke, piše današnja Politika.

Fiksni telefoni korisnika u Beogradu ovih dana više zvone, ne samo zbog nestrpljivih trgovaca, već i zbog predizborne kampanje. Zaštita od nepoželjnih poziva i dostupnost brojeva telefona mimo volje vlasnika već je godinama problem, a rešenje bi moglo da bude slično onom kome je pribegla Hrvatska. Ova zemlja je od februara 2017. godine uvela besplatan registar Ne zovi u koji se do sada upisalo 29.000 građana Hrvatske koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju putem telefona ili slanjem SMS-a ili MMS-a radi reklame ili prodaje proizvoda.

Pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije Marko Dragić smatra da korisnici telefonskih brojeva u Srbiji nisu dovoljno zaštićeni i da bi vlasnici telefona trebalo zajedno da deluju.

- Trebalo bi se obratiti povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, jer telefonski ili mobilni operater ne sme da daje ničije podatke bez pristanka. Operateri bi najpre trebalo da zatraže saglasnost potrošača, a nisu, i zato bi građani trebalo da pokrenu kolektivnu tužbu protiv operatera i da se tome stane na kraj. To, nažalost, neće zaživeti kod nas još neko vreme, jer se pojedini građani još uvek rado odazivaju na pozive za razne promocije ili se plaše da prijave one koji ih uznemiravaju - kaže Dragić za Politiku.

Kako su to rešili u Hrvatskoj? Za upis broja u registar dovoljno je da vlasnik popuni obrazac i preda ga svom operateru koji je dužan da u roku od sedam dana upiše taj broj u registar. Ovaj registar je javan i prikazuje tri informacije - da li je broj upisan u registar, da li je za taj broj povučena dostupnost koju su do tada koristile pojedine kompanije i datum kada je broj upisan u registar. Inače, u ovaj registar mogu se upisati svi potrošači (fizička lica) koji su ujedno i vlasnici i korisnici usluga.

Iako Srbija nema registar, ipak postoji način da se građani zaštite. Trebalo bi da se, pre svega, kod svog operatera informišu na koji način mogu da zaštite broj, bilo da je reč o fiksnom, bilo o mobilnom telefonu.

U Srbiji je problem i to što su korisnici po automatizmu upisani u "bele stranice", odnosno imenik, i praktično svako ko želi te brojeve može nasumično da zove. Tako se dešava da jednu osobu zove neprekidno veliki broj firmi nudeći robu, usluge, večere, putovanja i drugo. Obično je reč o vrlo upornim trgovcima koji, nudeći neke besplatne usluge, uspostavljaju kontakt sa vlasnicima i onda ih neprekidno uznemiravaju. U potrošačkim organizacijama kažu da problem nije jednostavno rešiti, jer čak i sistemsko rešenje problema koje je uspostavila Hrvatska ima nedostatke.

Prema pisanju tamošnjih medija, trgovci su našli rupu u zakonu i način kako da bez sankcija zovu i one građane koji su već registrovani u Ne zovi. Jednostavno ih pozovu sa sakrivenih brojeva. Ipak, iz nadležnih institucija su obećali da će učiniti sve da se ovakvi trgovci pronađu. Najpre se upozoravaju i dobijaju opomenu, a onda ukoliko nastave sa ovom praksom, mogu biti kažnjeni novčano od 1.350 do 13.500 EUR, piše Politika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.