Izvor: Beta/Tanjug | Ponedeljak, 26.02.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS uveo video-nadzor u elektranama - Proradio Kontrolni centar u TE Nikola Tesla A

Termoelektrana Nikola Tesla
U Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu danas je pušten u rad Centar za obezbeđenje i nadzor proizvodnje u toj termoelektrani i u termoelektranama Kolubara i Morava, kao i u Železničkom transportu.

Kontrolni centar sadrži 194 kamere u proizvodnim objektima i 32 na železničkim objektima za praćenje železničkog transporta, na oko 100 kilometara pruge kojom se prevozi ugalj.


- U njega je uloženo 65 miliona dinara, a poboljšanje obezbeđenja i nadzora je bila naša obaveza zbog važnosti tih objekata - rekao je vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić.

Grčić je istakao da je bilo otpora uvođenju video-nadzora, najviše na komandama blokova koji su "srce" upravljanja proizvodnjom termoelektrana, koje daju više od 50% struje u Srbiji.

- Od radnika na komandama blokova posebno tražim budnost u svakom momentu, a uskoro će se obaviti i razgovor sa 130 portira, kako bi im se objasnilo kakav objekat čuvaju - kazao je on.

Zloupotrebe se, prema njegovim rečima, moraju sprečiti na svakoj kapiji, jer se često desi da radnik samo ukuca karticu da je na poslu, rekao je Grčić i upozorio da za takve "neće biti mesta u firmi".

U ostalim ograncima Kontrolni centar već postoji ili je u izgradnji (u TE-KO Kostolcu i Đerdapu je završen, u RB Kolubari je u toku prva faza izgradnje, a radovi su u toku i u Drinsko-limskim hidroelektranama). Ipak, cilj je da se svi oni uvežu u jedinstven sistem video nadzor EPS-a.

Plan je da izrada idejnog projekta za jedinstveni sistem video nadzora u EPS-u krene već u ovoj godini..

Grčić je podsetio da je TENT u velikom investicionom ciklusu, te da za nekoliko dana kreće remont bloka A4, u toku ove godine počinje i jedan od najvažnijih projekata za odsumporavanje, a da bi zatim sledeće godine trebalo da bude gotova projektna dokumentacija za remont blokova 1 i 2.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.