NavMenu

Vrednost lizing ugovora tokom 2017. u Srbiji 430 mil EUR - Najviši rast u sektoru putničkih vozila

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.02.2018. 10:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Ukupna vrednost novozaključenih lizing ugovora u Republici Srbiji u 2017. godini iznosila je 430 mil EUR, što je za 92 mil EUR više u odnosu na godinu dana ranije. U pitanju je rekordna vrednost koju je lizing industrija Srbije zabeležila u poslednjih pet godina, saopšteno je u godišnjem izveštaju Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS).

Rast je zabeležen u sva četiri segmenta lizing portfolija, a najveća vrednost novozaključenih lizing ugovora ostvarena je u sektoru putničkih vozila i iznosi 184 mil EUR. Ovaj segment porastao je za 54 mil EUR u odnosu na isti period prethodne godine. Vrednost novozaključenih lizing ugovora u sektoru komercijalnih, teretnih i putničkih vozila iznosila je 165 mil EUR, što je za 31 mil EUR više u odnosu na isti period 2016, a u sektoru mašina i opreme 72 mil EUR, uz porast od 4 mil EUR.

Sektor nekretnina zabeležio je vrednost novozaključenih lizing ugovora od 9 mil EUR, što je za 3 mil EUR više u odnosu na 2016. godinu.

- Analiza za 2017. godinu ukazala je na rast vrednosti novozaključenih lizing ugovora za 27%. Osim trenda rasta koji je na lizing tržištu primetan u poslednjih pet godina, takođe je i smanjen procenat nenaplativih potraživanja. Ovakvi pozitivni rezultati lizing tržišta javljaju se kao posledica jačanja privrede i ekonomske stabilnosti privrednika. Uzimajući u obzir i godišnje analize i trenutnu ekonomsku situaciju u državi možemo potvrditi naša predviđanja da lizing industrija ima potencijal da, u narednim godinama, podrži investicije u privredu Srbije čak i do jedne milijarde evra godišnje - napominje je Boris Stević, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Iz ALCS-a ističu da će dalji rast lizinga i još veće investicije u privredu putem lizinga umnogome zavisiti od koraka Narodne banke Srbije (NBS) koja treba da inicira izmenu Zakona o finansijskom lizingu.

- Asocijacija lizing kompanija Srbije je Narodnoj banci podnela inicijativu za izmenu i dopunu Zakona o finansijskom lizingu. Usvajanje ovog zakona značajno bi unapredilo tržište, čime bi se podstakla još veća aktivnost privrede - objašnjava Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije, i dodaje da je najvažnije što predložene izmene treba da donesu bolja pravna zaštita davaoca finansijskog lizinga.

- Pored toga, jedna od inicijativa je i smanjenje kapitalnog cenzusa za kompanije koje bi želele da se bave lizingom nepokretnosti, koji trenutno iznosi 5 mil EUR, što ipak ograničava tržište. Imajući u vidu da lizing kompanije nisu depozitne institucije, nije jasno zbog čega je kapitalni cenzus toliko visok - dodaje Milenković.

Osim što se očekuje da će usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskom lizingu rešiti pravna i proceduralna pitanja, predstavnici ALCS-a smatraju da će se on pozitivno odraziti i na operativni lizing, što će omogućiti dalji razvoj lizinga i investicije u privredu Republike Srbije.

Godišnji izveštaj Asocijacije lizing kompanija Srbije pokazao je da su među najčešćim korisnicima lizinga u 2017. godini bile kompanije koje se bave delatnošću saobraćaja i informisanja, trgovine, zatim prerađivačka industrija.

Firme koje se bave saobraćajem i informisanjem su, putem lizinga, u privredu Srbije investirale 118 mil EUR, kompanije čija je delatnost trgovina na veliko i malo 58 mil EUR, a one koje posluju u oblasti rudarstva i prerađivačke industrije 49 mil EUR, navodi se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.