NavMenu

Budvanska rivijera ostala bez dela imovine

Izvor: Vijesti Nedelja, 25.02.2018. 12:52
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Hotelska grupa Budvanska rivijera ostala je bez dve atraktivne zemljišne parcele u Lučicama i u Budvi, koje su postupcima restitucije i deeksproprijacije vraćene bivšim vlasnicima.

Gubljenjem ove imovine smanjuje se vrednost kompanije, a odluku Komisije za povraćaj u Baru čekaju i za još par parcela u uvali Lučice, koje bi mogle takođe promeniti vlasnike.

U Budvanskoj rivijeri potvrdili su da se na ovaj način umanjuje kapital te najveće crnogorske hotelske kompanije.

- Naravno da se vraćanjem imovine po bilo kom osnovu narušava kapital Hotelske grupe Budvanska rivijera. To nije problematika samo ovog privrednog društva već je problematika vezana za sam Zakon o restituciji i njegovu primenu. Naglašavamo da se ne radi o sudskim postupcima, već o postupcima pred nadležnim Komisijama za povraćaj u vezi restitucije i postupci deeksproprijacije pred Upravom za nekretnine - pojasnili su u ovoj kompaniji.

Odluke Komisije došle su pred izradu procene imovine, od čega zavisi i budući vlasnik nove Budvanske rivijere.

Sve nekretnine, kako stoji u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, a koje potražuju meštani, se sada vode kao imovina HG Budvanska rivijera i deo su njene procenjene vrednosti.

Sve to se dešava u vreme kada se radi elaborat o proceni kapitala, zbog najavljenog restrukturiranja i podele kompanije.

Pre više od pola godine Savjet za privatizaciju naložio je da se uradi nova procena kapitala Budvanske rivijera nakon čega će se razraditi različiti modeli restrukturiranja, a što uključuje i izdvajanje firme sa državnim kapitalom za kompleks Sveti Stefan i Miločer.

Za onoliko koliko bude procenjena vrednost kompleksa Sveti Stefan i Miločer biće umanjeno Vladino učešće u ostalom delu Budvanske rivijere u kojem će biti Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palas i Kristal, pa će se povećati učešće sada malih akcionara.

Na taj način bi sadašnji manjinski akcionari, firme Miodraga Kostića i Nila Emilfarba, mogli postati većinski vlasnici preostalog dela kompanije.

Većinski vlasnik Budvanske rivijere sada je država (Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju oko 58% akcija). Oko 15,23% udela pripada AIK banci iz Beograda, biznismena Miodraga Kostića, a isto toliko i dve firme Stratex grupe ukupno 15,2% Nila Emilfarba.

Odmah po kupovini akcija Stratex i Kostić su objavili strateško partnerstvo u Budvanskoj rivijeri, a saopšteno je da "dele viziju razvoja te hotelske grupacije i veruju u njeno pozicioniranje kao vodeće u području hotelskog turizma u regiji". Oni sada imaju po jednog člana u bordu direktora Budvanske rivijere.

Budvanska rivijera je minulu godinu dobro poslovala, i prema podacima za deset meseci imala je promet od 20 mil EUR što je, kako su kazali, više u odnosu na uporedni godišnji period.

Jedan od najznačajnijih zemljišnih kompleksa kojima gazduje Hotelska grupa, a koji se nalazi takođe pod restitucijom, je kompleks Sveti Stefan - Miločer, koji potražuje kraljevska porodica Karađorđević. Prestolonasljednik Aleksandar i njegova supruga Katarina de Silva potražuju Vilu Miločer, kompletan Miločerski park, te zemlju na ostrvu Sveti Stefan, nekretnine koje se sada vode na Budvansku rivijeru. Karađorđevići su najavili i da će pravdu tražiti pred sudom u Strazburu.

- Hotelska grupa je o predmetnom postupku u saznanju posredstvom informacija iz medija, jer nikada nije dobila bilo kakav poziv ili odluku koja se tiče navedene imovine. Naravno ukoliko je takav postupak pokrenut, nakon dobijanja neophodne dokumentacije Hotelska grupa Budvanska rivijera će preduzeti sve neophodne radnje u cilju zaštite svoje imovine - naveli su u Budvanskoj rivijeri.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.