Izvor: Novosti | Nedelja, 25.02.2018.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Raspisan javni poziv za preparcelaciju dela Ade Ciganlije - U planu bazen i spa centar

Ada Ciganlija
Ada Ciganlija (Foto: Vedrana Džudža)
Ada Ciganlija bi mogla u narednom periodu da bude obogaćena novim sadržajima. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender posle koga će biti izrađen projekat preparcelacije dela Ade Ciganlije uz Obrenovački drum, kao i uz Radničku ulicu. Cilj je da se postojeće zemljište preuredi za komercijalne i javne namene. Zainteresovani investitori imaju rok do 21. marta da dostave svoje ponude.

Planirano je da građevinske mašine preurede površinu od oko 14.000 kvadrata, koliko ukupno zauzima deo oko Obrenovačkog druma i Radničke. Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji, osnov za izradu projekta je Plan detaljne regulacije Ada Ciganlije koji je Skupština grada usvojila još 2016. godine.

- Prostor na kome će se graditi podeljen je na dve celine - stoji u dokumentaciji.

- Prvu čine površine za sportsko-rekreativne sadržaje na kopnu i vodi. To su Ada Međica, Ada Ciganlija, deo desne obale Savskog jezera do Obrenovačkog puta, deo desne obale Čukaričkog rukavca do Radničke ulice, deo Save, Savsko jezero i deo Čukaričkog rukavca. Druga celina obuhvata Makiško polje od Obrenovačkog druma do Savske magistrale, i to će biti namenjeno aktivnostima na kopnu.

Najatraktivniji deo Ade, između Savske magistrale i starog Obrenovačkog druma, biće rezervisan za komercijalne delatnosti. Izgradnja sportskih sadržaja omogućena je na zelenim površinama u okviru centralnog dela Ade i Makiškog polja.

I travnati deo oko Ade safari predviđen je za pošumljavanje. Ovaj prostor biće namenjen za zabavu, rekreaciju, otvorene i termalne bazene sa spa centrom, izlete, dečja igrališta, manje ugostiteljske objekte i izložbe na otvorenom. Projekat je predvideo i zonu površine namenjene za stanicu gondole, na Adi Ciganliji i između starog Obrenovačkog druma i Savskog jezera.

Između ostalog, ambiciozni plan izgradnje uključio je i održavanje nasipa, na kome se na severnoj strani nalazi 12 reni bunara. Obaloutvrde treba da budu u funkciji zaštite ostrva od poplava i zaštite reni bunara.

Deo Ade Ciganlije orijentisan prema otvorenom toku Save, oko bivšeg kupatila, predviđen je za Dom sportova na vodi. Potpunom rekonstrukcijom i sanacijom postojećeg objekta, ili izgradnjom novih, planira se prostor sa sadržajima pristupačnim jedrenju i motonautici. Biće uređena i obala za spuštanje čamaca u reku.

- Kao područje sa posebnim prirodnim odlikama, koje zaslužuje pažljiv tretman, u zoni sporta i rekreacije nije dozvoljena seča kvalitetnih grupacija drveća i šiblja na račun proširenja sadržaja - napominje Direkcija u konkursnim papirima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE