Izvor: N1 | Petak, 23.02.2018.| 18:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Alergični ste na kikiriki? - Uskoro stiže lek

(Foto: Ildi Papp/shutterstock.com)
Lekari su na putu da otkriju tabletu koja pomaže pri ublažavanju alergije na kikiriki, a naučnici ističu da će ovaj lek prominiti život svim ljudima koji se suočavaju s ovim zdravstvenim problemom.

Prema istraživanjima, od svih alergija na hranu kikiriki se izdvaja kao jedan od najvećih alergena, a procenti alergije su se utrostručili od 1997. godine.

Međutim, nova medicinska istraživanja pokazuju obećavajuće rezultate među onima koji su testirani, a odnose se na moguće izlečenje alergije na kikiriki.

Biotehnološka kompanija u SAD-u Aimmune Therapeutics sprovela je kliničko ispitivanje gde su lekari tablete u kojima se nalazilo kikiriki brašno s posebnom formulom davali na konzumiranje deci i tinejdžerima.

Na kraju godine utvrđeno je da je blizu 67% od 500 ispitanika moglo toleristati 660 mg proteina kikirikija. Međutim, to ne znači da svaka osoba kod kuće treba da kupi brašno kikirikija i testira se na alergije, zato što je i tokom kontrolisanog ispitivanja dolazilo do različitih reakcija na kikiriki kod pojedine dece, koje su najčešće primećivane na licu.

Iz rezultata je vidljivo da tableta neće "dozvoliti" osobama koje su alergične da bez razmišljanja konzumiraju puter od kikirikija i druge proizvode u kojima je on sadržan u velikim procentima. Međutim, pomoći će pri smanjenju opasnosti koje kikiriki može izazvati kod ljudi, a pri tome se misli i na smrtne posledice koje nisu zanemarive.

Kompanija Aimmune očekuje da bi krajem ove godine za ove tablete trebalo da bude dokazano da su sigurne za korišćenje i prema rečima izvršnog direktora koštale bi između pet i deset hiljada dolara za prvih šest meseci lečenja, a nakon toga pacijenti bi plaćali 400 USD mesečno.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.