Izvor: Tanjug | Petak, 23.02.2018.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šest javnih preduzeća u Kragujevcu postaju jedno - Moguće i pripajanje Vodovoda i Gradske agencije za saobraćaj

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Pet preduzeća čiji je osnivač Grad Kragujevac biće pripojena jednom - Javno komunalnom preduzeću Čistoća, a Skupština grada Kragujevca u petak (23. februara 2018. godine) odobrila je odluku o inicijativi za sprovođenje statusne promene pripajanja.

Odlukom je predviđeno da Čistoći budu pripojena Javno komunalna preduzeća Zelenilo, Parking servis, Gradska groblja, Gradske tržnice i Javno preduzeće Urbanizam Kragujevac.

Kao razlozi za pripajanje navode se racionalizacija javne potrošnje i konsolidacija preduzeća, smanjenje troškova poslovanja i povećanje ekonomičnosti i efikasnosti.

Pripajanjem je predviđeno da Čistoća bude "sticalac" kojem će biti preneta celokupna imovina i obaveze četiri javno-komunalna i jednog javnog preduzeća.

Prema rečima Nikolića, ovih pet preduzeća se gase kao pravna lica i ulaze u proces likvidacije kroz pripajanje, ali će zadržati svoj identitet.

- Više nećemo imati šest Nadzornih odbora, imaćemo samo jedan, nećemo imati šest direktora, imaćemo jednog. Takođe, imaćemo jednu knjigovodstvenu službu, jednu službu za obračun zarada i jednu službu javnih nabavki - rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

On je dodao da će inicijativa o pripajanju biti sprovedena za najviše mesec dana.

Nikolić je kazao da je ideja da se u budućnosti u sistemu pripajanjem nađu i Vodovod i Gradska agencija za saobraćaj.

On je rekao da će novo preduzeće imati promet od dve milijarde dinara godišnje.

- Ako se uključi i Vodovod, to je već pet milijardi dinara. Dakle, pričamo o preduzeću koje će imati finansijsku snagu kakvu ima i Grad Kragujevac sa svojim budžetom - rekao je Nikolić.

Odbornici opozicije u kragujevačkom parlamentu oštro su kritikovali predlog i nisu podržali ovu inicijativu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.