NavMenu

Kako obezbediti veće i kvalitetne prinose u Srbiji - Održan skup posvećen novim rešenjima u zaštiti bilja

Izvor: eKapija Petak, 23.02.2018. 12:24
Komentari
Podeli
Prošlogodišnje smanjenje prinosa ratarskih kultura u Srbiji, od 20% u proseku, zbog suše, moglo je biti umanjeno, pravilnim izborom novih integralnih tehnologija, kao i adekvatnim izborom novih rešenja u zaštiti bilja, zaključeno je na godišnjem skupu kompanije Bayer sa više od 300 poljoprivrednika iz cele zemlje, pod nazivom Dan ratarskih kultura, koji je održan u Novom Sadu.

Unapređenje kompletne agrotehnike, prilagođavanje proizvodnje novim klimatskim i tržišnim uslovima, i edukacija proizvođača, ključni su faktori za stvaranje uslova održive poljoprivrede u Srbiji.

Andrija Lilić iz kompanije Bayer Srbija kaže da "sve nepovoljniji klimatski faktori koji u velikoj meri izazivaju stres kod gajenih biljaka, kao i stalno rastući zahtevi tržišta, dovode nas do situacije u kojoj se poljoprivredni proizvođači kako u čitavom svetu, tako i u Srbiji, moraju prilagoditi novonastalim uslovima. To, između ostalog, podrazumeva da moraju biti u toku sa novim tehnologijama u oblasti zaštite bilja, kao i stvaranju dodatnih kapaciteta za unapređenje svih agrotehničkih mera".

- Svesni smo da, i mi kao eksperti u oblasti zaštite bilja, možemo biti važan deo jednog integralnog sistema čiji je cilj proizvodnja dovoljnih količina zdrave i kvalitetne hrane uz očuvanje životne sredine i prirodnih resursa. Ovakav pristup istovremeno podrazumeva i ekonomsku održivost poljoprivredne proizvodnje, kao i unapređenje kvaliteta života poljoprivrednih proizvođača, a samim tim i celokupnog društva. Zbog toga se naši proizvodi, tehnologije i servisi stalno unapređuju i prilagođavaju novim izazovima u poljoprivredi, i na taj način doprinose održivoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Prema statistici, u Srbiji je registrovano 680 hiljada poljoprivrednih proizvođača, od čega su više od 95% mali poljoprivredni proizvođači. Upravo je njihova edukacija i prenošenje znanja za praćenjem trendova u ovako dinamičnoj grani, kao što je poljoprivreda, ključno. Bayer u Srbiji svake godine organizuje oko 300 okruglih stolova sa 15.000 poljoprivrednih proizvođača, kontinuirano organizuje edukativna predavanja i radionice, a njihovi saradnici na terenu u stalnom su kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima. Takođe, inicirano je i nekoliko veoma korisnih agro-servisa kao što su Bayer vesti, agro prognoza, kontakt servis za poljoprivrednike...


Poljoprivreda se nalazi u srcu jednog od najvećih izazova današnjice, a to je kako obezbediti odgovarajuće količine hrane, na ekološki održiv način, za rastuću populaciju, koja će se povećati za još tri milijarde ljudi do 2050. godine. Podaci FAO (Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu) kažu da će do 2050. godine biti neophodno 70% više hrane, a da će se globalna produktivnost poljoprivrede povećati za čak 50%, podseća se u saopštenju kompanije Bayer.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.