NavMenu

Novi Sad obnavlja i fasade u istorijskom jezgru grada - Za sanaciju nekoliko objekata 50 miliona dinara

Izvor: Dnevnik Petak, 23.02.2018. 10:19
Komentari
Podeli
Novi Sad (Foto: Vedrana Džudža)Novi Sad
Osim fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave ove godine, kako je i bilo najavljeno, biće obnovljeno i nekoliko zgrada u istorijskom jezgru Novog Sada.

Prema rečima direktora gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Siniše Jokića, osim 100 miliona dinara za podgrađe Vlada Srbije izdvojila je još 50 miliona dinara za sanaciju fasada u Novom Sadu.

- Odlučili smo se za nekoliko objekata koji se nalaze na različitim mestima u gradu - napominje Jokić. - Odabrali smo za početak zgradu na Trgu slobode 4, kuću Mileve Marić Ajnštajn, po jednu zgradu na Keju i u Almaškom kraju i Vladičanski dvor. Postoji i u Grčkoškolskoj nekoliko remek-dela arhitekture u izuzetno lošem stanju koje bismo želeli da obnovimo, ali ćemo se prvo posvetiti navedenim objektima.

Najzahtevniji poduhvat, po Jokićevim rečima, biće sanacija fasade Vladičanskog dvora, dela čuvenog arhitekte Vladimira Nikolića. U njegovu obnovu ukuljučen je, osim gradskog, i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Biće to u ovoj seriji najkompleksniji zahvat, jer je to jedno od najznačajnijih dela arhitekture Novog Sada, kakvih osim kod nas ima samo u Beču - ističe Jokić. - U pitanju je kompleksan poduhvat, zbog fasadne plastike koja je dosta oštećena, a identična se ne može nabaviti. Zato je neophodno konsultovati fabrike koje proizvode sličan materijal, obaviti ispitivanja i testiranja, da bi se izradila nova opeka po standardima koji su primenjivani prilikom njihove proizvodnje s početka 20. veka. U planu je da se, osim fasade, sanira i kapilarna vlaga - objašnjava Jokić.

Kako dodaje, do 2021. godine će se takvi poslovi odvijati paralelno u Novom Sadu i podgrađu. Tokom 2018. u centru pažnje u podgrađu će biti Štrosmajerova ulica sa 11 tamošnjih objekata. Osim toga, odlučeno je da se krovovi zgrada u Gradiću kompletno obnove.

- Polazeći od činjenice da su krovovi peta fasada, što naročito dolazi do izražaja kada se posmatraju s Gornje tvrđave, zaključeno je da ih treba srediti da budu ujednačeni po koloritu i kvalitetu. Obnovićemo ih tako da budu jednoobrazni. Time će se otkloniti i opasnost od prokišnjavanja i ugrožavanja uređenih fasada - ističe Jokić.

Stručnjaci zavoda za Zaštitu spomenika kulture su svakodnevno na terenu i snimaju fasade i krovove da bi se pripremili predračuni za javnu nabavku.

U radionicama najživlje

Protekla godina, po rečima Siniše Jokića, bile je udarna kada je u pitanju obnova fasada u podgrađu Tvrđave. Obnova 21 fasade podeljena je u četiri faze i obuhvatala je kompletnu rekonstrukciju, od fasadnog nanosa, ornamentike, drvenarije, preko oluka i drugih limenih elemenata, do bravarije i dela krova.

- Prva i druga faza su završene, treća i četvrta su u finišu - kaže Jokić. - Jedanaest objekata je gotovo, osam je u radu, po jedan u Beogradskoj i Ulici Lisinskog bili su predmet žalbe u procesu javne nabavke, pa se čekalo do januara da se taj postupak okonča i sada sledi potpisivanje ugovora. Preko leta nesnosne vrućine, a sada hladno vreme usporili su finalizaciju, ali se sve vreme radi u radionicama. Tamo se sanira stolarija, bravarski elementi, uzimaju se otisci. Kad nema kiše majstori skidaju stari fasadni nanos, da bi se bolje sušili zidovi, i čim nastupi lepše vreme pristupiće se malterisanju - zaključuje Jokić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.