NavMenu

I dalje bez izvoza svinjetine u EU - Vakcinacija protiv kuge i u 2018.

Izvor: Politika Petak, 23.02.2018. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: FooTToo/shutterstock.com)
I pored optimističnih najava da će Srbija prekinuti sa vakcinacijom svinja protiv klasične svinjske kuge, ona će biti nastavljena i u 2018, piše Politika.

Uprava za veterinu objavila je ovu informaciju u okviru godišnjeg Programa mera zdravstvene zaštite životinja, čime je praktično, prema pisanju tog lista, potvrđeno da će za potencijalne izvoznike svinjskog mesa iz Srbije, tržište EU i dalje biti blokirano.

Odgajivači su nedavno na skupu na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu zahtevali da se sa vakcinacijom prestane odmah, kako bi Srbija dobila status zemlje u kojoj nema ove bolesti.

Budimir Plavšić iz Uprave za veterinu izjavio je tada da upak treba biti oprezan. Kako je naveo, bolest se nije pojavila već osam godina i to pre svega zahvaljujući vakcinaciji. Međutim, virus je i dalje prisutan i mogao bi da izazove bolest.

Plavšić je istakao da je, osim potpunog prestanka vakcinacije u čitavoj zemlji, moguće napraviti zone u kojima će se najpre prestati sa vakcinacijom svinja. Zone slobodne od bolesti bi se polako širile, dok čitava Srbija ne bi dobila ovaj status, piše Politika.

Tekst Programa mera zdravstvene zaštite životinja pogledajte u PDF-u.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.