Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.02.2018.| 14:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gradovi i opštine zajedno u prevenciji poplava - Potpisani protokoli o saradnji lokalnih samouprava u slivovima Velike Morave i gornjeg Dunava

Ilustracija (Foto: Geoffrey Oliver/shutterstock.com)
Protokoli o saradnji gradova i opština duž sliva Velike Morave i sliva gornjeg Dunava - Banatski vodotoci u cilju smanjenja rizika i prevencije posledica elementarnih nepogoda potpisani su danas u Skupštini grada Beograda, prenosi sajt Vlade Srbije.

Protokole o saradnji potpisali su gradonačelnici i predstavnici 12 opština i gradova duž sliva Velike Morave, i to Kragujevca, Jagodine, Požarevca, Batočine, Rače, Velike Plane, Smederevske Palanke, Žabara, Paraćina, Svilajnca, Varvarina i Ćićevca.

To su učinili i predstavnici 19 lokalnih samouprava u slivu gornjeg Dunava - Banatski vodotoci, i to Ade, Alibunara, Bele Crkve, Vršca, Žitišta, Zrenjanina, Kanjiže, Kikinde, Kovačice, Kovina, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Pančeva, Plandišta, Sente, Sečnja i Čoke.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić najavio je tom prilikom da će biti napravljen odgovarajući zakonski okvir za tu saradnju duž slivova, a posebno u pogledu raspolaganja ljudskim i finansijskim resursima za međuopštinsku saradnju.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić istakao je da MUP podržava inicijativu udruživanja opština, istakavši da će ove godine biti otvoreno potpuno novo poglavlje u toj oblasti sa tri nova zakona.

Reč je, kako je naveo, o zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, zakonu o dobrovoljnom vatrogastvu i zakonu o kritičnoj infrastrukturi, navodi se.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.