NavMenu

Uskoro aplikacija koja prepoznaje ima li bakterija u hrani

Izvor: Novosti Četvrtak, 22.02.2018. 11:16
Komentari
Podeli
(Foto: nata-lunata/shutterstock.com)
Naučnici na Univerzitetu Massachusetts Amherst (UMass) u SAD-u razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnika da li ima bakterija u hrani, i to korišćenjem dodatka, mikroskopa, za svega 30 USD.

Postoji malo metoda kojima može da se efikasno spreči trovanje hranom, jer ipak testiranje na neke štetne, a česte, bakterije (poput ešerihije koli i salmonele), zahteva specijalnu opremu i potrebno je i do dva dana da se rezultati pokažu.

Korišćenjem njihove aplikacije, tvrde naučnici, rezultati o prisustvu patogenih bakterija pristižu za puno manje vremena nego što se inače čeka. Uređaj sa UMass-a, naime, koristi čip premazan hemikalijama koje se vežu i s najmanjom količinom bakterija.

Primerom su pokazali kako su prvobitno oprali vodom potencijalno kontaminiran proizvod i zatim stavili čip u tu vodu. Nakon već pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo kojoj kameri pametnog telefona, pokazuje bakterije na ekranu.

Naučnici napominju kako je ova tehnologija zasada preliminarna, jer još ne razlikuje dobre od štetnih bakterija, pa nastavljaju svoj rad na pronalasku tehnika koje će moći da otkriju specifične vrste bakterija. Njihov uređaj je još neko vreme udaljen od tržišta, ali sa UMass-a poručuju kako je već nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom hrane pokazalo interesovanje za ovu aplikaciju.

Naučnici se takođe dugoročno nadaju kako će ovaj uređaj moći da se koristi i u domaćinstvu za sprečavanje konzumiranja kontaminirane hrane. Takođe, ova aplikacija bi bila dobra i za otkrivanje prirodnih katastrofa, kao na primer kada se provera ispravnost vode za piće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.