Izvor: Tanjug/RTS | Četvrtak, 22.02.2018.| 10:45

EIB analizira opravdanost autoputa Niš-Merdare-Priština - Odobrenje za prvu deonicu vrednu 240 mil EUR u drugoj polovini 2018.

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Evropska investiciona banka (EIB) započela je procenu opravdanosti autoputa Niš–Merdare–Priština, izjavila je Tanjugu direktorka predstavništva te banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre i dodala da se očekuje da u drugoj polovini godine bude odobreno finansiranje za prvu deonicu od Niša do Pločnika.

Dubravka Negre je rekla da je vrednost radova u prvoj fazi (odnosno deonice Niš–Pločnik), oko 240 mil EUR, te da se očekuje da će Srbija bar 20% dobiti bespovratno, dok će se ostalo finansirati kroz kredite EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ona je dodala da je Evropska investiciona banka sa Ministarstvom građevinarstva počela procenu za autoput. Prema njenim rečima, prva faza gradnje, od Niša do Pločnika, u dužini od 35km, apsolutno je opravdana po pitanju ekonomskih pokazatelja, jer ima više saobraćaja nego što sadašnji put može da podnese.

- Očekujem da će procena biti završena u drugoj polovini ove godine i da će finansiranje biti odobreno.

Kada je reč o drugoj fazi, Negreova kaže da će se nastavak autoputa graditi za nekoliko godina, kada bude spremna projektna dokumentacija.

- Mi finansiramo pripremu dokumentacije i kada dođe na red bićemo spremni da razmotrimo i to finansiranje - rekla je Negreova.

EIB će nastaviti da ulaže i u razvoj nauke u Srbiji, to jest, u gradnju naučno-tehnoloških parkova, rekla je Negre na Srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture u Beogradu, dodajući da banka povećava iznos bespovratnih sredstava za pripremu i realizaciju projekata i da će i dalje pomagati razvoj Srbije i njeno što bolje povezivanje u regionu, a sve kako bi mogla da se priključi EU.

Podsetila je i da je nedavno potpisan sporazum o finansiranju elektrifikacije pruge Niš–Dimitrovgrad, za šta je od EU i zemalja članica obezbeđeno 70 mil EUR bespovratnih sredstava, kao i 130 mil EUR kredita od EIB. Ova pruga omogućiće i da Srbija bude bolje povezana sa Bugarskom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.