NavMenu

Potpisan memorandum o unapređenju privredne saradnje Srbije i Japana

Izvor: eKapija Sreda, 21.02.2018. 13:44
Komentari
Podeli
Danijela Čabarkapa i Radoš GazdićDanijela Čabarkapa i Radoš Gazdić
Predstavnici Razvojne agencije Srbije (RAS) i Japanske poslovne alijanse u Srbiji (JPAS) potpisali su danas Memorandum o saradnji čiji je cilj efikasnija koordinacija aktivnosti u procesu unapređenja privredne saradnje Srbije i Japana.

Memorandum su potpisali vršilac dužnosti direktora RAS Radoš Gazdić i izvršna direktorka JPAS Danijela Čabarkapa.

RAS je saopštio da će ubuduće sa JPAS sprovoditi zajedničke aktivnosti na: povezivanju privrednika dve zemlje u cilju jačanja poslovnih veza i saradnje, organizovanju edukacije privrednika i zajedničkih događaja namenjenih razmeni iskustava, informisanju o mogućnostima za poslovanje, zatim razmeni informacija o osnovnim ekonomskim pokazateljima i privrednim trendovima, promociji Srbije kao potecijalne investicione destinacije za japanske kompanije i pružanju podrške pri poslovanju privrednika dve zemlje na tržištima Srbije i Japana.

- Saradnja Srbije i Japana beleži uspon u poslednjim godinama, a ovim Memorandumom želimo da doprinesemo još boljoj privrednoj saradnji i povezivanju srpskih i japanskih privrednika, u cilju ekonomskog razvoja naše zemlje. Srbija je zemlja velikih japanskih investicija kao što su: Japan Tobacco International u Senti, Yazaki u Šapcu, Panasonic Lighting Devices u Svilajncu i Kansai u Gonjem Milanovcu, koje zapošljavaju više hiljada radnika. Nadamo se da će ovakvih investicija biti još više - istakao je Radoš Gazdić, v.d. direktora RAS.

Gazdić je podsetio na saradnju sa japanskim institucijama JICA (Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju) i JETRO (Japanskom organizacijom za razvoj trgovine i investicija) koje su započete još 2002. godine kroz obuke i treninge zaposlenih, da bi se od 2005. godine proširila i na implementaciju zajedničkih projekata.

- Saradnja RAS i JPAS će se ogledati i u bližem upoznavanju sa japanskom poslovnom kulturom, sa ciljem prenošenja iskustava Japana i njihove implementacije u Srbiji. Saradnja koju obe institucije imaju sa japanskim organizacijama JETRO, u oblasti privredne saradnje, i JICA, u oblasti, podrške malim i srednjim preduzećima, biće dodatno učvršćena i unapređena kroz direktnu komunikaciju, savete i preporuke japanskih poslovnih krugova udruženih u okviru JPAS, što će doprineti i dodatnom unapređenju uslova poslovanja i daljem rastu japanske poslovne zajednice u Srbiji - ocenila je Danijela Čabarkapa, izvršna direktorka JPAS.


Potpisivanju su prisustvovali i članovi odbora direktora JPAS Naoki Tsukada, koji je direktor predstavništva Mitsubishi Corporation Beograd, Miloš Boričić, menadžer za razvoj Mitsubishi Corporation Beograd, Jovica Lukić, menadžer za Srbiju Astellas Pharma Beograd, kao i predstavnici japanskih organizacija JICA i JETRO.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.