NavMenu

Subotičanka pravi odeću za punije dame - U planu proizvodnja modnih dodataka i ekstra malih veličina

Izvor: Ekonometar Sreda, 21.02.2018. 12:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ursa Major/shutterstock.com)Ilustracija
U trenutku kada joj je uručen otkaz, 3. oktobra 2015. godine, Natalija Matović nije pred sobom imala mnogo izbora. Iza nje je bilo 20 godina radnog staža u gradskom urbanističkom preduzeću u Subotici koje je menjalo nazive, a poslednjih godina je bilo jasno da će, osim naziva, menjati i broj zaposlenih.

- Mesecima pred otkaz bilo je nagoveštaja o tome šta predstoji i posle prvog šoka shvatila sam da nema mesta tugovanju i depresiji i da moram da razmišljam o novom poslu - priča Natalija za Ekonometar.

Žena, ekonomista sa 45 godina, koliko je imala u trenutku otkaza, nije radnik koga će poslodavac rado da zaposli. Otuda joj nije ostalo ništa drugo nego da obriše prašinu sa svojih starih skica i crteža kostima i odeće. Natalija Matović pokazuje lepo ukoričene modne crteže koji su nastajali pre dvadesetak i više godina.

- Od mladalaštva sam želela da se bavim kostimima i kreiranjem odeće. Želela sam da upišem i kostimografiju - kaže Natalija.

Osim talenta, ima još jednu osobinu - kupuje odeću iznad broja 48 i poznaje sve probleme žena koje ne mogu da nađu garderobu po svojoj meri.

- Razgovarala sam sa mužem, uradila neke proračune i odlučila da krenem u svoj biznis i šijem odeću u plus veličinama, odnosno za punije dame.

Za nekoga kome je do tada zarada stizala iz budžeta, Natalija je morala da se obuči za preduzetnički posao. Mesece provedene na listi Nacionalne službe za zapošljavanje iskoristila je za edukaciju, ali ništa osim neposredne prakse ne može da pripremi za izazove samostalne proizvodnje.

- Registrovala sam svoju firmu Lija plus i sašila prvu, probnu seriju. To je vreme kada sam i aktivno grabila svaku priliku da se upoznam sa preduzetnicima u sličnom poslu, kao i da učim. U tome sam imala veliku pomoć Udruženja poslovnih žena, koje su pravi zmajevi posla i svoja znanja dele bez sujete i zavisti. Tu sam korisne savete dobila od žena koje već imaju iskustva u modnoj industriji. Potom sam pohađala i izuzetne obuke za poslovne žene koje je organizovao nemački GIZ, i uključila se u Biznis kafe susrete poslovnih žena u Novom Sadu - nabraja Natalija Matović.

Istovremeno, konkurisala je i kod Razvojne agencije Srbije, odnosno njene područne organizacije Panonreg, za podršku početnicima u poslovanju i tražila maksimalnih milion dinara pomoći.

- Novac bih uložila u opremanje poslovnog prostora, kupovanje industrijskih mašina i nameravam da zaposlim dvoje radnika. Očekivala sam da će novac biti raspodeljen u septembru 2017. godine, ali još nisam potpisala ugovor te ni ne znam koji iznos ću dobiti.

Tako se preduzetnička radnja za proizvodnju odevnih predmeta Lija plus odmah na početku susrela sa uobičajenim problemom privatnika, a to je nedovoljno obrtnog kapitala. Prvi modeli koji su ponuđeni na prodaju naišli su na pozitivne reakcije, ali kada su se suknje, tunike i haljine pojavile na štenderima Natalija Matović je uvidela i gde greši i gde su novi prostori za osvajanje tržišta.


- Šivenje garderobe velikih brojeva podrazumeva i veliki utrošak materijala, pri čemu ima i dosta ostataka, što poskupljuje ovu konfekciju. Zbog toga je proizvođači izbegavaju, a opet postoji potreba za njom. Osim toga, nezavisno od veličine koju nose, žene žele da se osećaju moderno, u trendu, a opet originalno i drugačije. U prvi mah šila sam i suknje, i haljine, i tunike, čak i donji veš, i to u širokoj paleti boja, misleći da ću tako pokriti i veći spektar ukusa. Međutim, sada vidim da moram da pronađem svoj fokus. On će, svakako, biti na beloj, crnoj, crvenoj i plavoj boji, i u plasmanu sukanja, tunika i kardigana - objašnjava Natalija.

Sagovornica Ekonometra planira da uradi redizajn imena i logotipa firme. Gotovo kao anegdotu priča kako je formulisala poslovni moto Spas za puniji stas, i mislila da je odličan, ali damama koje su zastale pred njen štand takvo etiketiranje oko punijeg stasa se nikako nije dopalo.

Kako god da ih oslovi, dame koje kupuju veličine iznad 48 imaju i određene, drugačije probleme sa garderobom. Tako Natalija planira da pravi i različite modne detalje kao što su dodaci majicama koje često okraćaju, ili efektni rukavi od lakata do prstiju, a koji bi trebalo da budu dodatak uobičajenoj praksi da se kod velikih brojeva šiju tričetvrt rukavi. Veliki otpad materijala iskoristiće za šivenje i ekstra malih veličina, ali to su budući projekti koji će doći na red kada razvije osnovnu proizvodnju za "plus veličine".

Autor: Katarina Ivanović

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Ekonometar. Poziv na pretplatu www.nirapress.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.