Izvor: Beta | Utorak, 20.02.2018.| 16:42

Potpisivanje protokola o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb 5. marta

Ilustracija
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković 5. marta doći u Beograd u bilateralnu posetu Srbiji, kad će biti potpisan i Protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije železničke pruge Beograd-Zagreb.

- Nakon potpisivanja protokola, sledeći korak je priprema za zajedničko apliciranje kod Evropske unije za obezbeđivanje finansijskih sredstava, najpre za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a kasnije i za izvođenje radova - rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da brzo postizanje dogovora sa hrvatskim ministrom Olegom Butkovićem, sa kojim se već sastala 12. februara, u okviru posete srpske delegacije Zagrebu, pokazuje da dve zemlje mogu da intenziviraju saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.

- Bolja infrastrukturna povezanost i uklanjanje nefizičkih barijera nešto je na čemu Srbija radi sa svim svojim susedima jer to doprinosi bržem razvoju celog regiona. Pruga Beograd-Zagreb deo je železničkog Koridora 10, koji je važna evropska saobraćajnica i u zajedničkom je interesu obe zemlje da ta pruga bude rekonstruisana i da se skrati vreme putovanja, koje trenutno iznosi oko sedam sati - kazala je Mihajlović.

Dužina pruge Beograd-Zagreb je 412 kilometara, a vrednost radova na rekonstrukciji i modernizaciji deonica na teritoriji Srbije procenjuje se na oko 250 mil EUR, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.