Izvor: eKapija | Utorak, 20.02.2018.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tender za gradnju pristana Zemun u maju - Projektom predviđena gradnja tri pešačka mosta

Zemun
Na mestu gde su pre 200 godina pristajali brodovi na desnoj obali Dunava u Zemunu, u blizini današnjih restorana Venecija i Stara kapetanija, tokom 2018. godine počeće izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa.

Buduće pristanište biće namenjeno putničkim brodovima do 120 metara dužine i 15 metara širine, a predviđena su dva dolfina.

Prema idejnom projektu, planirano ukrcavanje i iskrcavanje putnika i opreme odvijaće se preko pontona izrađenog od čelika, dužine 50 metara i širine 4 metara, dok će se projektovana prilazna konstrukcija kojom se ostvaruje veza obalnog dela i čeličnog pontona, sastojati iz tri identična pešačka mosta u čeličnoj rešetkastoj izvedbi. Pešački mostovi će se oslanjati na četiri oslonca, od toga dva fiksna i dva pontona koji prate oscilacije nivoa vode.

Kako je za naš portal rečeno u Opštini Zemun, izgradnja pristana sastavni je deo projekata koji previđa i izgradnju još pet pontona za rečni turizam, za šta je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo ukupno 130 miliona dinara.

Za gradnju zemunskog pristaništa, nedavno je završen tender za izradu projekta za građevinsku dozvolu, te bi u naredih nekoliko dana trebalo da bude doneta odluka o najpovoljnijem projektantu.

Kako je za eKapiju rečeno u Opštini Zemun, do maja bi mogao da bude raspisan tender za izvođenje radova.

Podsetimo, predsednik Opštine Zemun Dejan Matić nejavio je da bi izgradnja pristana mogla da bude završena polovinom 2019.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.