Izvor: eKapija | Utorak, 20.02.2018.| 15:54

Tokom 2018. startuje platforma e-inspektor - U informacioni sistem do juna biće umrežene četiri inspekcije

(Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)
Prve četiri inspekcije biće do juna umrežene u informacioni sistem e-Inspektor, jedinstvenu informacionu platformu koja će startovati tokom 2018. godine, najavila je premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji Izlaz iz sive ekonomije.

- Plan je da do sredine 2019. budu umrežene sve 42 inspekcije, što će uvesti potpunu transparentnost u rad inspekcijskih službi - rekla je ona na događaju koji je Vlada Srbije organizovala u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

- To će dozvoliti i privrednicima da kontrolišu rad inspekcija i da vide kada je inspekcija posetila i koliko često odlazi u pojedina preduzeća, da li je nešto pronašla ili ne, pa čak i da sami reaguju ukoliko znaju da postoje neke nepravilnosti - objasnila je ona.

Brnabić je rekla da će u narednih šest meseci biti usklađeno više od 70 sektorskih propisa sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru i dodala da će u naredne tri godine biti zaposeno još inspektora i nabavljena nova oprema za njihov rad.

Jedan od prioriteta za 2018. biće realizacija programa transformacije Poreske uprave , navela je ona i dodala da su podjednako važne i posticajne mere Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Kako je kazala, očekuje se da će efekti poreskog oslobođenja početnika u poslovanju omogućiti da te mere budu proširene i na druge poslovne subjekte.

Ocenila je i da je 2015. bila prekretnica u borbi protiv sive ekonomije jer od tada postoje Nacionalni program i Zakon o inspekcijskom nadzoru koji je uveo bolju koordinaciju inspekcija, a počela je kontrola i neregistrovanih privrednih subjekata i uvedene su kontrolne liste za inspekcije.

- Ranije su inspekcije koje dođu kod privrednika ili preduzetnika mogle da pitaju sta god žele, što je bio ogroman prostor za korupciju, dok su sada listama definisana sva pitanja na jednom mestu koje inspekcije mogu da pitaju - objasnila je ona i dodala da "ukoliko pitaju nešto drugo, privrednik može da kaže da to nije u skaldu sa zakonom".

Potpredsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević ,naglasio je da "unapređenje inspekcijskog nadzora u cilju otkrivanja neregistrovanih firmi mora da bude prvi prioritet novog akcionog plana Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije".

Dodao je i da je neophodno efikasnije procesuiranje takvog ponašanja jer je, prema nalazima studije, "tek 24% privrednika, ili svaki četvrti, uveren da će poslovanje u sivoj zoni biti kažnjeno".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.