NavMenu

NSZ finansira i do 60% troškova dodatnih obuka zaposlenih - Evo koje firme mogu da konkurišu

Izvor: eKapija Utorak, 20.02.2018. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Ukoliko je vašim radnicima potrebna dodatna obuka, za potrebe posla, država vam može subvencionisati i do 60% troškova. Da biste ostvarili pravo na sufinansiranje obuke, neophodno je, između ostalog, da vaša firma u poslednje dve godine obaveze za poreze i doprinose izmiruje u zakonskim rokovima, da nije bila evidentirana u registru dužnika prinudne naplate, kao i da imate izrađen plan usavršavanja.

Obučavanje zaposlenih o (delimičnom) trošku države, odnosno Nacionalne službe za zapošljavanje, definisano je novim pravilnikom koji je Ministarstvo rada donelo 7. februara, a evo šta on kaže.

Šta se sufinansira?

Dokumentom čiji je zvaničan naziv Pravilnik o bližim kriterijumima i uslovima za uključivanje zaposlenog u obuke za potrebe poslodavca radi sticanja dodatnih znanja i veština se, najpre, razdvaja posebno i opšte usavršavanje.

Posebno usavršavanje zaposlenog je sticanje nedostajućeg znanja, sposobnosti i veštine koje nisu prenosive, ili su ograničeno prenosive na druge privredne subjekte ili delatnosti. Za ovo usavršavanje izdvaja se do 25% opravdanih troškova.

Opšte usavršavanje zaposlenog je sticanje nedostajućeg znanja, sposobnosti i veštine koje su većinom prenosive na druge privredne subjekte ili delatnosti. Usavršavanje će se smatrati opštim ukoliko ga zajednički organizuju različiti nezavisni privredni subjekti ili ukoliko ga mogu pohađati zaposleni iz različitih privrednih subjekata, ili ukoliko su ga priznali, overili ili vrednovali nadležni državni organi ili druge institucije na koje je Srbija prenela odgovarajuća ovlašćenja. Za opšte usavršavanje izdvaja se do 60% opravdanih troškova.

Obuku sprovodi javno priznati organizator aktivnosti, odnosno licencirani izvođač, u skladu sa zakonom, a na osnovu iskazane potrebe poslodavca.

Sredstva za sprovođenje obuke, u skladu sa pravilima o dodeli državne pomoći, mogu se koristiti za troškove organizovanja obuke - troškove predavača, putne troškove (uključujući i smeštaj), druge tekuće troškove, kao što su materijali i potrošna roba direktno povezani sa programom obuke, troškove amortizacije alata i opreme, troškove usmeravanja i savetodavnih usluga u vezi sa obukom, troškove polaznika i opšte indirektne troškove (administrativni troškove, zakup, režijske troškove).

Koje firme imaju pravo da konkurišu?


Pravo na učešće u finansiranju obuke, navodi se u Pravilniku, može da ostvari privatna firma koja u poslednjih 24 meseca izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u zakonskim rokovima, izmirio ugovorne obaveze i druge obaveze prema Nacionalnoj službi (osim za obaveze čija je realizacija u toku), u poslednjih dve godine nije bio evidentiran u registru dužnika prinudne naplate Narodne banke Srbije i ima plan usavršavanja za zaposlenog.

(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Koliko radnika mogu da prijavim za obuke?

Poslodavac koji ima do pet zaposlenih ima pravo da u obuku uključi jednog zaposlenog, onaj koji ima od šest do 14 - dva zaposlena, a poslodavac koji ima 15 i više zaposlenih ima pravo da u obuku uključi zaposlene čiji broj ne može biti veći od 20% ukupnog broja.

Pravo na uključivanje u obuku ima zaposleni koji je u radnom odnosu kod poslodavca na neodređeno vreme u trajanju od najmanje 24 meseca, pre podnošenja zahteva za učešće u finansiranju obuke. Ne može se uključiti u obuku zaposleni koji obavlja pripravnički staž ili koji ispunjava jedan od uslova za ostvarivanje prava na penziju, odnosno ukoliko mu do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju nedostaje do dve godine.


Obuka zaposlenog može se finansirati iz sredstava Nacionalne službe pod uslovom da se poslodavac obavezao da zaposlenog zadrži u radnom odnosu na neodređeno vreme još najmanje 24 meseca nakon sticanja sertifikata o stečenim kompetencijama, odnosno da će u slučaju otkaza radnog odnosa pre isteka tog perioda Nacionalnoj službi naknaditi troškove obuke i to celokupan iznos sredstava isplaćenih u skladu sa ugovorom, sa zakonskom zateznom kamatom od dana prenosa sredstava.

Odluku o raspisivanju javnog poziva radi sprovođenja obuke donosi direktor Nacionalne službe.

Nacionalna služba dužna je, prema Pravilniku, da vodi evidenciju o korisniku mere aktivne politike zapošljavanja, odnosno evidenciju o poslodavcu i zaposlenom polazniku obuke, u skladu sa zakonom.

Kompletan tekst Pravilnika o bližim kriterijumima i uslovima za uključivanje zaposlenog u obuke za potrebe poslodavca radi sticanja dodatnih znanja i veština možete pogledati ovde:



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.