Izvor: Tanjug | Utorak, 20.02.2018.| 11:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

DITTMANN: Od brzine reformi zavisi brzina puta ka EU

Axel Dittmann (Foto: mc.rs)
Ambasador Nemačke u Srbiji Axel Dittmann (Aksel Ditman) istakao je danas da je siva ekonomija važna tema ne samo za Srbiju, već ceo svet, i važna na putu naše zemlje ka članstvu u EU.

Dittmann je, na otvaranju Treće nacionalne konferencije Vlade Srbije i privrede Izlaz iz sive ekonomije, naglasio da je strateški cilj Srbije da uđe u EU, što Nemačka podržava.

To je, prema njegovim rečima, još jednom potvrđeno izjavom nemačke kancelarke Angele Merkel u Sofiji i nedavno prilikom posete vicekancelara i šefa diplomatije Sigmara Gabriela Beogradu.

Dittmann je podvukao da Srbija sama odlučuje o brzini pristupanja ispunjavanjem uslova za prijem u EU.

Jedna od najvažnijih oblasti neophodnih reformi na tom putu, kako je naglasio, jeste vladavina prava, te je dodao da Berlin pozdravlja što je Vlada sebi postavila za prioritet ovu oblast.

Borba protiv korupcije, koja je vezana za sivu ekonomiju, je veoma bitna, naglasio je Dittmann.

On je ukazao da postoje neki nedostaci u toj oblasti, navodeći da još nisu popunjena sva mesta u Agenciji za borbu protiv krupcije, što je važno za obezbeđivanje efektivnog rada tog tela.

Nemačka je u podršku ove oblasti Srbiji do sada investirala 1,8 mil EUR, a postignuto je mnogo pozitivnih efekata. Trenutno je, kako je ukazao, rad fokusiran na rad javne administracije i kontrolu javnih finansija.

Kada je reč o Nemačkoj, najnovija prognoza pokazuje da će 2018. nivo sive ekonomije biti smanjen na ispod 10%. To je, kako ističe, rezultat promena poreskih zakona i snažnih institucija, te je najavio da će Nemačka nastaviti da podržava reforme u Srbiji, jača srpske institucije u borbi sive ekonomije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.