Izvor: Politika/Beta | Utorak, 20.02.2018.| 15:54

Ishod privatizacije RTB Bor poznat u prvoj polovini 2018. - Zatvaranje transakcije do kraja godine

RTB Bor (Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)
Postupak privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor teče po utvrđenoj dinamici, a ishod privatizacije biće objavljen u prvoj polovini ove godine, prenosi Beta.

U kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić navode da se realizacija i zatvaranje transakcije očekuje do kraja godine. Naglasili su da Vlada Srbije i nadležni resori rade najbrže što mogu kako bi efikasno i kvalitetno taj proces priveli kraju.

- Imajući u vidu veliki strateški značaj RTB Bor, koji se trenutno formalno nalazi u UPPR-u, kao i veoma kompleksnu strukturu te transakcije, odnosno privatizacije, svaka brzopletost bi samo mogla da naškodi - navode u kabinetu premijerke, prenosi agencija Beta.

Prema pisanju današnje Politike, tender za privatizaciju ili strateško partnerstvo RTB Bor, koji je najavljivan za kraj marta, pomeren je za kraj drugog tromesečja zbog dobrih poslovnih rezultata tog preduzeća.

RTB Bor je objavio da je u 2017. godini imao neto dobit 42,3 mil USD i da redovno plaća sve tekuće i obaveze po kreditnim aranžmanima.

Jedini proizvođač bakra, zlata i drugih plemenitih metala u Srbiji prošle godine imao je prihod od 302 mil USD, dok su rashodi iznosili 218 miliona.

Prvobitni rok je određen prema memorandumu koji je Srbija potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom posle osme revizije aranžmana.

Ministar privrede Goran Knežević je rekao da su za RTB zainteresovane četiri inostrane kompanije, među kojima je i Ruska bakarna kompanija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.