Izvor: Balkan Green Energy News | Ponedeljak, 19.02.2018.| 15:53

Srbija u top 10 evropskih zemalja po planiranim investicijama u vetroparkove

Srbija i Norveška dele 10. mesto u Evropi sa po 600 mil EUR planiranih investicija u buduće vetroparkove, pokazao je Wind in Power 2017, godišnji izveštaj industrijske grupe Wind Europe.

Prema tom izveštaju, tokom prošle godine u Evropi je instalirano ukupno 16,8 GW novih kapaciteta energije vetra, od kojih 15,7 GW u zemljama Evropske unije.

Sedam zemalja u 2017. su rekorderi u novoinstaliranim kapacitetima vetroelektrana – Nemačka sa 6,6 GW, Velika Britanija sa 4,3 GW, Francuska sa 1,7 GW, Finska sa 577 MW, Belgija sa 476 MW, Irska sa 426 MW i, kao sedma, Hrvatska sa 147 MW.

Tokom prošle godine udeo vetra u ukupnim energetskim instalacijama u EU iznosio je 55,4%, više nego dvostruko u odnosu na solarnu energiju. Istovremeno je i pokrivao oko 11,6% tražnje u EU za električnom energijom.

Udeo vetra u proizvodnji energije u Evropi je dostigao 18%, i na drugom je mestu, nakon gasa.

Kada su u pitanju investicije u buduće vetroparkove, prošla godina je bila rekordna i kada je reč o ukupnim kapacitetima projekata za koje je doneta finalna odluka o ulaganjima. Ukupno je najavljeno 11,5 GW iz vetroparkova, više nego godinu dana ranije.

Zanimljivo je da je u prošloj godini u ukupnom obimu investicija u nove vetroparkove porasla vrednost investicija u zemljama koje nisu članice EU, u ukupnom iznosu od 2,9 mlrd EUR.

Statistički podaci u porastu investicija prikazani su za 38 evropskih zemalja, a u prvih deset su tri koje nisu članice EU - Rusija, Norveška i Srbija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.