Izvor: RTS | Ponedeljak, 19.02.2018.| 09:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Beogradu urađena prva transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika donora

Ilustracija (Foto: science photo/shutterstock.com)
U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić prvi put je urađena transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika donora iz svetskog registra javno-porodične banke.

Jednoipogodišnji dečak kome je urađena intervencija i dalje je pod stalnim nadzorom lekara, i hematoonkologa i imunologa, ali zasada oporavak ide dobro. Matija boluje od retke genetske bolesti. Dijagnoza mu je postavljena u Institutu, gde dobija i neophodnu terapiju, a gde mu je nedavno urađena i transplantacija u cilju zaustavljanja napretka bolesti.

Matijina majka Marina Ignjatović kaže da se bolest manifestuje koštanim deformitetima, mentalnim zaostajanjem, uvećanim organima, uvećanom jetrom ili srcem.

- Transplatacija je urađena 8. decembra, a 12. januara napustili smo sterilni blok u dobrom stanju, i sada smo tu. Matija je zasada odlično, krvna slika je u redu - navodi Ignjatović.

Načelnica Sterilnog bloka-transplantacija Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić, Dragana Vujić kaže da za uspeh transplantacije mora da postoji određen broj mladih ćelija po kilogramu telesne mase primaoca.

U Institutu je prošle godine urađeno 24 transplantacije. Šesnaestoro pacijenata dobilo je neophodnu pomoć zahvaljujući davaocima, a osmoro su sebi sami bili donori. Od početka godine urađene su četiri transplantacije.

- Kod Matije, uzorak je dobijen iz svetskog registra, i praktično to je prva takva transplantacija u regionu, i prva transplantacija kod deteta obolelog od mukopolisaharidoze u regionu. Na taj način je transplantacioni tim ovladao svih tehnikama, i praktično sada radimo sve oblike transplantacije - kaže Vujić.

Matične ćelije iz krvi pupčanika, koštane srži, ili periferne krvi koristi se u lečenju određenih oblika leukemije, bolesti limfnih žlezda, kod neuroblastoma - najmalignijeg tumora dečjeg doba. Pomažu i kod slabosti imunosistema i autoimunih bolesti, kod urođene malokrvnosti, slabosti koštane srži, određenih retkih bolesti...
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.