NavMenu

Beogradski studenti u finalu prestižnog arhitektonskog takmičenja u Dubaiju - Solarne eko kuće Twist box prilagođene arapskim uslovima življenja

Izvor: RTS Nedelja, 18.02.2018. 15:43
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Projekt solarne kuće, nazvan Twist box, koju su zajednički napravili studenti beogradskih fakulteta - Arhitekture, Elektrotehnike, Mašinstva i Tehnologije, ušao je u finale najprestižnijeg svetskog arhitektonskog takmičenja u Dubaiju. Kuća je prilagođena tradicionalnoj arapskoj kulturi življenja, ekološka je, energetski samoodrživa i digitalizovana. Srbija je sa ovim projektom prvi put na tom takmičenju.

Twist box je porodična solarna kuća od 80 kvadrata za šest osoba, tri različite generacije. Prilagođena je pustinjskoj klimi – otporna na vlagu i može da izdrži jake peščane oluje i tropske temperature. Pored solarnog krova ima i toplotne pumpe i punjač za električni automobil.

Svaki od četiri fakulteta imao je svoj zadatak.

- Naš zadatak je prvo koncipiranje idejnog rešenja objekta, korišćenja pametnih sistema u arhitekturu, oblik fasade... - kaže Srećko Andrijanić, student Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

- Zadatak studenata sa Mašinskog fakulteta bio je postavljanje i projektovanje sistema klimatizacije i ventilacije kuće kao i grejanje i sanitarne i tople vode za korišćenje - objasnila je Milena Radovanović, studentkinja Mašinskog fakulteta u Beogradu.

- Naš zadatak je bio da pronađemo materijal od koga će biti napravljeni brisoleji i kako će precizno biti postvljeni. Našli smo firmu iz Srbije koja će da donira materijal - dodao je Ivan Pešić, student Tehnološkog fakulteta u Beogradu.

Kuću će ocenjivati u 10 kategorija – od toga koliko je energetski efikasna, koliko štedi energiju i vodu, do tehničkih rešenja koja unapređuju kvalitet života.

- Na ovom takmičenju student sami projektuju i realizuju kuće koje su zapravo kuće za budućnost gde se isprobavaju inovativni pristupi nove tehnologije i nešto što očekujemo da će biti u komercijalnoj upotrebi u godinama koje dolaze - rekla je Nataša Ćuković-Ignjatović, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

- Ovaj projekat je velika prilika za nas mlade studente da se oprobamo u projektovanju neke ovakve kuće koja je napredna. Takođe je i projekat na svetskom nivou dosta priznat i za neke naredne prilike za zapošljavanje - smatra Andrej Črnila sa Mašinskog fakulteta.


Takmičenje Solarni desetoboj Bliski istok je u novembru, a kuća bi trebalo da ostane u Dubaiju i predstavlja Srbiju.

- Plan je da ovi objekti koji budu napravljeni u Dubaiju ostanu do 2020. godine i budu izloženi na Ekspou. Nadamo se uspehu - ističe se Ljiljana Đukoanović, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Objekt se može prilagoditi i našim uslovima pa se sa gradskim arhtektom dogovaraju o njegovom testiranju pre takmičenja.

- Naša ideja je da kuću sklopimo i montiramo ovde u Beogradu, da je pokažemo i našoj javnosti pošto tu ima raznih rešenja, i tehničkih i projektnih, koje bi naša javnost prvi put mogla da vidi - Nataša Ćuković-Ignjatović, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Projekat ima podršku Vlade, ali za njegovu realizaciju treba dosta novca pa se traže privrednici koji će studntima pomoći da sagrade kuću budućnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.