Izvor: Tanjug | Nedelja, 18.02.2018.| 17:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS gasi TE Morava 2023. godine

Ilustracija
Termoelektrana (TE) Morava u Svilajncu, izgrađena 1969. godine na bazi otpadnih ugljeva iz podzemne eksploatacije, biće ugašena 2023. godine, objavio je Ekološki pokret u Svilajncu, prenoseći saopštenje JP Elektroprivrede Srbije (JP EPS) u čijem je sastavu Morava.

- Na osnovu Nacrta dugoročnog plana poslovne strategije i razvoja JP EPS do 2027. godine, predviđeno je stavljanje van proizvodnog procesa TE Morava do kraja 2023. godine - stoji u saopštenju JP EPS objavljenom na na Facebook stranici Ekološkog pokreta.

U Moravi ne komenatrišu Nacrt EPS-a, ali kažu za Tanjug da je proteklih godina, kroz kapitalne i druge remonte, u saradnji sa domaćim kompanijama i naučnim ustanovama, napravljeno mnogo tehničkih i inženjerijskih poduhvata, koji Moravu čine "najvećim i najvažnijim privrednim subjektom Pomoravskog okruga, jedinstvenim i prepoznatljivim subjektom EPS".

TE Morava je snage 125 megavata, sa opremom iz Poljske. Na kompletno kompjutersko vođenje i upravljanjem blokom, prevedena je 2004. godine, a uradili su ga stručnjaci i saradnici Instituta Mihajlo Pupin iz Beograda. Godišnje proizvede do 600 miliona kilovat časova.

U TE Moravi je zaposleno oko 200 radnika.

Svilajncom se pronela vest da će u TE Moravi, posle gašenja, biti instalirano postrojenje za "fizicko hemijski tretman opasnog otpada", što je veoma uzbudilo ljude iz ekološkog pokreta, ali i mnoge druge u Svilajncu.

U odgovoru JP EPS Ekološkom pokretu na to pitanje, međutim, stoji da se "ne predviđaju aktivnosti vezane za izgradnju fabrike za fizičko hemijski tretman opasnog otpada, nigde pa ni na lokaciji TE Morava".

- To ne predviđa poslovna strategija dugoročnog razvoja EPS - kažu u tom javnom preduzeću.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.