Izvor: eKapija | Nedelja, 18.02.2018.| 17:39

Do kraja juna Nacrt predloga pregovora za Poglavlje 27 o životnoj sredini

Ilustracija (Foto: carballo/shutterstock.com)
Otvaranje Poglavlja 27 podrazumeva analizu, procenu stanja i rešavanje najznačajnijih pitanja u skoro svim oblastima društvenog života koja se tiču životne sredine, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na sastanku Pregovaračke grupe 27 koji je održan u sredu (14. februara 2018. godine) u Narodnoj skupštini.

- U procesu koji neće biti lagan, naš prevashodni zadatak u ovom trenutku je da utvrdimo stanje u svim segmentima društva koji se odnose na životnu sredinu i identifikujemo probleme, a sa druge strane da utvrdimo koliko će da košta njihovo rešavanje. Snimanje stanja potrebno je izvršiti na svim nivoima, jer svaki subjekat u Srbiji će morati da primenjuje mere za poboljšanje životne sredine, bilo da je reč o fabrici, preduzeću, ustanovi... - rekao je ministar u svom uvodnom obraćanju.

Trivan je podsetio, da s obzirom na to da se proteže kroz skoro sve društvene segmente, Poglavlje 27 je najkomplikovanije, najskuplje i najvažnije poglavlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

- Podrška koju smo načelno imali prilikom osnivanja Ministarstva nije više dovoljna. Potrebno je da u onome što radimo i što stoji pred nama budemo i shvaćeni, da imamo razumevanje svih – od državnih organa do civilnog društva, medija, celokupnog javnog mnjenja - istakao je ministar.

Ekologija je oblast koja integriše Srbiju i može da izmeni negativne pojave u svim oblastima društva. Međutim, kako je ministar najavio, Srbija neće žuriti sa otvaranjem Poglavlja 27, poučena iskustvom zemalja koje su postale članice EU, i plaćale velike penale zbog ishitrenih rešenja.

- Nacrt pregovaračke pozicije će biti izrađen do kraja juna ove godine, a zatim narednih meseci sledi usaglašavanje ovog dokumenta sa stavovima Evropske komisije - najavio je Trivan.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU, Tanja Miščević, naglasila je značaj Poglavlja 27 za proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i izrazila podršku Ministarstvu zaštite životne sredine kao krovnom u njegovom otvaranju. Pravna oblast u Srbiji koja se usklađuje sa pravnim tekovinama Evropske unije za oblast zaštite životne sredine je najšira, sredstva koja su potrebna za ispunjavanje potreba iz Poglavlja 27 su enormno velika, a značaj ove oblasti ogleda se i u tome što nema poglavlja gde će građanin bolje sagledati značaj procesa EU integracija nego u pitanjima zaštite životne sredine, rekla je šefica pregovaračkog tima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.