Izvor: Beta | Sreda, 14.02.2018.| 17:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Država daje 5 mil EUR da sva naselja u Srbiji dobiju ulice i broj - Ažuriranje adresnog registra biće završeno sredinom 2019.

(Foto: Suzana Obradović)
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da više od tri miliona građana Srbije nema validnu adresu, te da će država izdvojiti 5 mil EUR da sva naselja u Srbiji dobiju tablice sa nazivima ulica i kućnim brojevima.

Ona je posle razgovora s novozaposlenim geodetama iz Republičkog geodetskog zavoda u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru, koji rade na izradi elaborata ulica i kućnih brojeva u okviru projekta ažuriranja adresnog registra, rekla i da oko 2,7 miliona građana Srbije nema ulicu koja ima naziv.

- Ažuriranje adresnog registra je još jedan od velikih koraka u pravcu uvođenja reda u državi i modernizaciji državne uprave u Srbiji, kako bi i građanima i privredi bile omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da će kada bude završen projekat, Srbija dobiti adresni registar koji je uvek ažuriran i koji će koristiti svi relevantni organi. To znači, kako je precizirala, da građani kada promene adresu neće morati da idu od jednog do drugog organa.

Pilot projekat je već sproveden u Loznici koja je dala 677 novih imena ulica na osnovu elaborata koje je uradio Republički geodetski zavod, dodala je. Posle uspešne realizacije pilot projekta u Loznici i zapošljavanjem 30 novih eksperata, zvanično je počela realizacija projekta ažuriranja adresnog registra u celoj Srbiji.

Brnabić je rekla da je rok do kraja godine da se završe elaborati za sve lokalne samouprave, a da očekuje da će ceo posao biti završen sredinom naredne godine.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara. Za njegovo održavanje nadležan je Republički geodetski zavod.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić i direktor Republičkog geodetskog zavoda, Borko Drašković, potpisali su u sredu (14. februara 2018. godine) sporazum o saradnji te dve institucije, kako bi prostorije i oprema Srpsko-korejskog centra bile ustupljene geodetama koji će raditi na unapređenju adresnog registra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.