NavMenu

Država daje 5 mil EUR da sva naselja u Srbiji dobiju ulice i broj - Ažuriranje adresnog registra biće završeno sredinom 2019.

Izvor: Beta Sreda, 14.02.2018. 17:51
Komentari
Podeli
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da više od tri miliona građana Srbije nema validnu adresu, te da će država izdvojiti 5 mil EUR da sva naselja u Srbiji dobiju tablice sa nazivima ulica i kućnim brojevima.

Ona je posle razgovora s novozaposlenim geodetama iz Republičkog geodetskog zavoda u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru, koji rade na izradi elaborata ulica i kućnih brojeva u okviru projekta ažuriranja adresnog registra, rekla i da oko 2,7 miliona građana Srbije nema ulicu koja ima naziv.

- Ažuriranje adresnog registra je još jedan od velikih koraka u pravcu uvođenja reda u državi i modernizaciji državne uprave u Srbiji, kako bi i građanima i privredi bile omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da će kada bude završen projekat, Srbija dobiti adresni registar koji je uvek ažuriran i koji će koristiti svi relevantni organi. To znači, kako je precizirala, da građani kada promene adresu neće morati da idu od jednog do drugog organa.

Pilot projekat je već sproveden u Loznici koja je dala 677 novih imena ulica na osnovu elaborata koje je uradio Republički geodetski zavod, dodala je. Posle uspešne realizacije pilot projekta u Loznici i zapošljavanjem 30 novih eksperata, zvanično je počela realizacija projekta ažuriranja adresnog registra u celoj Srbiji.

Brnabić je rekla da je rok do kraja godine da se završe elaborati za sve lokalne samouprave, a da očekuje da će ceo posao biti završen sredinom naredne godine.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara. Za njegovo održavanje nadležan je Republički geodetski zavod.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić i direktor Republičkog geodetskog zavoda, Borko Drašković, potpisali su u sredu (14. februara 2018. godine) sporazum o saradnji te dve institucije, kako bi prostorije i oprema Srpsko-korejskog centra bile ustupljene geodetama koji će raditi na unapređenju adresnog registra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.