Izvor: Beta | Nedelja, 18.02.2018.| 17:49

Rekonstrukcija pruge Beograd-Zagreb mogla bi da počne 2019. godine - Mihajlović pozvala hrvatskog ministra na potpisivanje protokola

Zorana Mihajlović
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uputila je poziv ministru mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegu Butkoviću da u toku sledeće nedelje poseti Beograd radi potpisivanja protokola o saradnji na rekonstrukciji pruge Beograd–Zagreb, prenosi sajt Vlade.

Poziv na potpisivanje protokola usledio je odmah nakon zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, tokom koje su Mihajlović i Butković usaglasili okvir protokola i dogovorili se o tome da on bude potpisan u narednih deset dana.

Na sastanku u Zagrebu postignut je dogovor o tome da Srbija i Hrvatska za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova na ovom projektu zajedno apliciraju za finansiranje iz fondova Evropske unije.

Mihajlović je istakla da će rekonstrukcija pruge Beograd–Zagreb doprineti još boljem infrastrukturnom povezivanju Srbije sa regionom, što je prioritet Vlade Srbije, i nešto na čemu se intenzivno radi sa svim susedima.

- Ukoliko postignemo sve dogovore, očekujem da naredne godine krenemo u realizaciju projekta - rekla je ona.

Pruga Beograd–Zagreb nalazi se na Koridoru 10, a vrednost radova na rekonstrukciji pruge na teritoriji Srbije procenjena je na približno 250 mil EUR.

Na deonici kroz Srbiju planirana je rekonstrukcija oba koloseka na deonici od Golubinaca do Šida, odnosno granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija deonice od Rume do Šida, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.