NavMenu

Inflacija u 2018. bliže donjoj ciljanoj granici - NBS očekuje ubrzanje ekonomskog rasta

Izvor: Tanjug Sreda, 14.02.2018. 11:41
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Inflacija u Srbiji će se tokom ove godine kretati bliže donjoj ciljanoj granici, a očekivani ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda je 3,5%, navodi se u danas objavljenom izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o inflaciji.

Prema februarskoj projekciji NBS, i u naredne dve godine međugodišnja inflacija će se kretati u granicama cilja koji je 3%, uz odstupanja plus ili minus 1,5%.

Procena NBS je da će se u uslovima niskih inflatornih pritisaka, po osnovu većine faktora, iz domaćeg i međunarodnog okruženja i efekta visoke baze cena voća i povrća, a u kratkom roku i energije, inflacija u 2018. godini kretati bliže donjoj ciljanoj granici.

Istovremeno, postepeni oporavak domaće tražnje bi u srednjem roku trebalo da utiče na umeren rast inflacije i nastavak njenog kretanja u granicama cilja.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da je "posebno važno poboljšanje izgleda privrednog rasta zone evra i zemalja regiona, koje su naši važni spoljnotrgovinski partneri, i po tom osnovu očekujemo pozitivne efekte na dalji rast našeg izvoza, koji je prošle godine povećan za 13,5%".


Guverner je istakla da je premija rizika Srbije u protekle dve godine više nego prepolovljena, odnosno da je pala za 147 baznih poena, te je u januaru iznosila 85 baznih poena, što je najniži nivo ikada.

To je uticalo na rast poverenja investitora u snagu srpske ekonomije, tako da su prošle godine u našu zemlju investirali 2,4 mlrd EUR, što je 6,6% BDP.

Niže potrebe države za zaduživanjem, kako je rekla, bile su jedan od faktora pada udela javnog duga u BDP za 10,4 procentna poena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.