NavMenu

Kinezi u most kod Obrenovca već ugradili 40.000 kubika betona - Čekaju se dozvole za petlje kod Surčina i Bariča

Izvor: Novosti Sreda, 14.02.2018. 10:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MarchCattle/shutterstock.com)Ilustracija
Most na deonici Koridora 11 od Surčina do Obrenovca, jedinstven po činjenici da će premostiti dve reke - Savu i Kolubaru, uveliko dobija svoje obrise.

U konstrukciju dugu 1,8 kilometara već je ugrađeno 40.000 kubika betona, pobijeno je 427 šipova, a urađeni su i svi stubovi na kopnu i nekoliko njih u vodi.

Radovi na mostu su počeli u maju prošle godine, a impozantna građevina uveliko napreduje. Oko 220 radnika kineske firme CCCC svakodnevno radi i na levoj i na desnoj obali Save, ali i u reci.

- Sa radovima na rečnim stubovima smo ispred planiranog datuma jer nam je vreme išlo naruku, ali ne znamo šta će biti na proleće. Dinamiku radova pratimo, imamo građevinske dozvole za most i jednu deonicu autoputa. Ipak, potrebno je da Ministarstvo izda još dve dozvole za Baričku petlju i petlju kod Surčina. Imamo dosta posla, a čekamo jedan papir - priča Marko Vučković, zadužen za glavni nadzor u JP Putevi Srbije.

Neimari trenutno rade na prilaznim konstrukcijama mosta, ali i na pomoćnoj konstrukciji za glavni raspon. Kada to završe, započeće najkomplikovaniji deo posla, jer će tada u reci betonirati 20 segmenata mosta s jedne i druge strane.

- U novembru i decembru sagradili smo dva ključna rečna stuba, bitna za glavni raspon. U njih je ugrađeno 19 šipova prečnika dva metra. Bila je to komplikovana "operacija" jer su rađeni zajednički temelji stubova za dve konstrukcije, a samo u njihovo betoniranje ugrađeno je 2.100 kubika betona. Taj posao rađen je 33 sata bez prestanka!

Ilustracija (Foto: Chrispo/shutterstock.com)Ilustracija
Urađena su i dva nosača na prilaznim konstrukcijama mosta sa obrenovačke i sa surčinske strane, a još jedan bi trebalo da se završi ovih dana. Sistem skele i oplate, težak 770 tona, napravljen je sa obe strane ćuprije, pa omogućava radnicima da paralelno rade na prilaznim konstrukcijama mosta sa obe strane reke.


Za jedno "polje" dugo 30 metara, odnosno da bi prespojili razmak od jednog do drugog stuba, potrebno im je 30 dana.

Sve u milimetar

- Ovo je veliki posao i svaki segment mora biti planiran do tančina i nekoliko puta preračunat, da bi sve bilo u milimetar - objašnjava Marko Vučković.

- Most ima 27 stubova i 30 konstrukcija, odnosno "polja". Pri izgradnji svakog od njih obavlja se test opterećenja da se vidi kako će se konstrukcija ponašati kada se nanesu beton i armatura. Potrebno je predvideti deformaciju mosta i preduprediti je tako što ćemo konstrukciju nadvisiti. Pa, kad se opterećenje nanese, ona neće biti deformisana već u ravni, kako i treba da bude.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.